IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Boodschap van Deense fans opgemerkt in Israël

Facebook
Twitter
Email
Print

Foto’s: ©Boycot Israël Denmark
Vertaling Deense artikel van TV2 Denemarken ‘Danske fans’ budskab blev bemærket i Israel’. https://sport.tv2.dk/fodbold/2021-09-08-danske-fans-budskab-blev-bemaerket-i-israel

Fans leggen uit dat ze vlaggen hebben meegebracht om solidariteit met het Palestijnse volk te tonen.

Tijdens de 5-0 overwinning op Israël hadden meerdere Deense fans de Palestijnse vlag en andere boodschappen meegebracht.

In een nabijgelegen park dichtbij het stadium organiseerde Boykot Israël Denmark samen met andere solidariteitsgroepen de actie ‘Give the Red Card to Israel – Boycott Puma’. Voetbalfans werden geïnformeerd over de Israëlisch/Palestijnse kwestie en de problematiek van voetbalmatchen tegen Israël.

Marie Vester Koch één van de bezoekers in het park legt uit waarom ze, na zorgvuldige afweging, besloot een Palestijnse vlag te zoeken en een shirt te dragen met de tekst “Boycot Israël” erop gedrukt.

‘Ik heb veel nagedacht over de vraag of sport politiek is. Ik kwam tot de conclusie dat dat zo is. Mijn overwegingen waren dat zodra je een nationaal symbool als een vlag in het spel brengt en dus voor een land speelt, het gewoon politiek wordt. En voor mij staat Israël voor de onderdrukking van het Palestijnse volk.’

Het was een vorm van solidariteit voor het Palestijnse volk. Misschien kunnen de Israëlische kijkers zien dat wat er in Palestina gebeurt niet iets is dat in de wereld over het hoofd wordt gezien aldus Marie Vester op TV 2 Sport Denemarken.

Cecilie Djursaa Fabrin en haar vriend hadden een Palestijnse vlag meegebracht. En ze denken ook dat dit het juiste was om te doen.

‘We deden dit om aandacht te vragen voor het conflict en in solidariteit met de Palestijnen, Het is niet gericht op spelers, omdat zij er niets mee te maken hebben. Maar sport is politiek; dit is ook te zien in de discussie over het WK in Qatar.’

Grote Israëlische media merkten vlaggen op

De actie van de Deense fans werd ook opgemerkt in Israël, waar de grote sportmedia One er ruim over heeft bericht.

Marie Vester Koch was er snel van overtuigd dat ze de juiste keuze had gemaakt. Ze zegt dat haar vriendin werd aangesproken door enkele Deense fans die vroegen waarom ze een politiek shirt droeg, wat erg fijn is. Als het een debat kan starten, is het geslaagd aldus Marie Vester Koch.

Demonstratie voor de wedstrijd

Voor de interland van dinsdagavond werden niet alleen liedjes als “We are the Danes” en “We are red, we are white” gezongen.

Om 19.00 uur was er een demonstratie tegen Israël waar onder meer het International Forum Copenhagen, de Boycot Israel Campagne en Stop annexatie van Palestina hun krachten hadden gebundeld met de boodschap “drop the football match”.

Israël is een bezettingsmacht die het land van de Palestijnen koloniseert. Israël stelt Palestijnen dagelijks bloot aan racisme en apartheid die doen denken aan de apartheid in Zuid-Afrika. Een wedstrijd spelen tegen het Israëlische nationale voetbalelftal is een legitimering van Israëls bezettings- en apartheidsbeleid, klonk het onder meer bij de organisatoren van de demonstratie.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag





Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be