IEDER MENS IS GELIJK

Search

Muhammad Al-Durrah, een Palestijnse jongen, 21 jaar symbool van Palestijnse ellende.

Facebook
Twitter
Email
Print

Foto: Ā©Ā  taken by Talal Abu Rahma shows Jamal al-Durrah trying to protect his son, Muhammad, on September 30, 2000 in Gaza (France 2 – AFP)

Het vat bood onvoldoende bescherming tegen kogels die Mohammeds 12-jarige lichaam doorboorden en hem doodden, toen ze naar huis terugkeerden nadat ze de winkel gesloten hadden gevonden. Ze werden het doelwit van IsraĆ«lisch vuur, na talloze pogingen om zijn zoon te beschermen tegen de dood door IsraĆ«lische krachten, zei Mohammeds vader uiteindelijk: “De jongen stierf”
De film werd 59 seconden lang op de Franse televisie uitgezonden, met een voice-over van Charles Enderlin, de Israƫlische reporter van de zender. Enderlin deelde kijkers mee dat Al-Durrah was geraakt door Israƫlisch vuur en dat het kind daardoor was overleden, op basis van informatie van de cameraman.

Het incident vond plaats op 30 september 2000, op de tweede dag van de tweede Palestijnse intifada*, die uitbrak over de Palestijnse gebieden. De intifada werd aangewakkerd door de Israƫlische premier Ariel Sharon die de werven van de Al-Aqsa-moskee bestormde, omringd door 2.000 soldaten en speciale troepen , wat aanleiding gaf tot botsingen tussen gelovigen en de Israƫlische bezetter. Sharon dwaalde door de binnenplaatsen van de moskee. Zeven Palestijnen werden gedood en 250 anderen raakten gewond tijdens de eerste dag van botsingen tussen gelovigen en Israƫlische soldaten. Israƫl probeerde de Palestijnen te terroriseren om te voorkomen dat ze de publieke verontwaardiging zouden voortzetten. Militaire helikopters werden ingezet, voor het eerst werden ze gebruikt om burgerdoelen te bombarderen, en na verschillende wreedheden te hebben begaan en duizenden Palestijnen te hebben gedood, creƫerde Israƫl een nieuw oorlogsbeleid dat gebaseerd was op het aanvallen van burgers, 4412 Palestijnen werden gedood en 48.322 raakten gewond tijdens de tweede intifada.

Artikel door Arwa Shomar, ESC vrijwilliger bij Palestina Solidariteit vzw.

Ā *Intifada: is een opstand of opstand, of een verzetsbeweging. Het is een sleutelbegrip in hedendaags Arabisch gebruik, meer info hier.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be