IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Het leven in Gaza bij kaarslicht.

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto ‘B Tselem
Artikel van Arwa Shomar (Gaza) Erasmus + vrijwilliger bij Palestina Solidariteit vzw.

De belegering van de Gazastrook die nu al bijna 15 jaar duurt, is een probleem op zichzelf, maar er komen ook vele andere crisissen uit voort. Misschien is de elektriciteitscrisis in de Gazastrook wel de meest prominente.
Sinds 2006 is er een elektriciteitsprobleem in de Gazastrook. In dat jaar nam Israel de enigste stroomvoorziening in de Gazastrook onder vuur. Voor 2017 betaalde de Palestijnse Autoriteit in Ramallah Israel om de energiecentrale te bevoorraden met brandstof, maar de brandstof die voorzien wordt, is verre van voldoende om een volledige en voortdurende werking van de faciliteit te garanderen.
Hier een reportage van B’Tselem uit 2006 over de gevolgen voor de burgers door het vernielen van de energiecentrale.

Op de klimaatconferentie van oktober/november 2021 in Glasgow heeft Israël zijn ‘klimaatvriendelijk imago’ verkocht aan de wereld (greenwashing*). Maar tegelijkertijd verbergt het zijn al meer dan 70 jaar durende plundering van Palestijns land en grondstoffen en zijn vernietiging van de omgeving. Meer informatie over Israel’s greenwashing kan je vinden via deze link.

 De Gazastrook is volledig afhankelijk van Egypte en Israel voor zijn brandstof. Echter, nadat de Palestijnse Autoriteit in Ramallah in 2017 besloot om de financiering voor de werking van de energiecentrale volledig stop te zetten, nam de overheid van de Gazastrook de volledige verantwoordelijkheid voor de elektriciteitssector op zich. Tot Qatar ingreep en Israel gedeeltelijk betaalde om Gaza te voorzien van brandstof.

Kaarsen worden traditioneel gelinkt aan romantiek en Valentijnsdag, maar niet door de Palestijnse burgers wiens familie omkomen door een kaarsen. Wanneer stroomstoringen 12 tot 16u per dag duren, zijn kaarsen meestal de enige optie voor verlichting. Het is belangrijk om te vermelden dat het aantal doden door huisbranden door het gebruik van kaarsen erg hoog is.

Ik herinner me nog levendig de dag in 2009 dat we brood bakten en grilden op een open vuur omdat we geen elektriciteit hadden. Het leek alsof we terug in de steentijd waren beland, meer info hier.Wanneer we spreken over het belang van elektriciteit in onze levens, spreken we over iets essentieels zoals het leven zelf, want zonder elektriciteit kan je weinig doen.
Bijvoorbeeld, toen ik een interview had met Palestina Solidariteit, zorgde ik er voor een dag en uur te kiezen waarop er elektriciteit zou zijn. Je begint je taken en leven te organiseren rond elektriciteit, iets wat we niet gewoon zijn, maar we hebben geen andere keuze.

 Dus het belang van elektriciteit in onze levens kan als volgt samengevat worden:
– Het wordt gebruikt voor bijna alle keukenapparaten om koken en kuisen makkelijker te maken.
– Medisch gebruik: in het bijzonder tijdens de huidige corona crisis hebben veel mensen in Gaza het leven verloren door stroomstoringen.
– Onderwijs: vandaag de dag zijn veel scholen afhankelijk van afstandsonderwijs en door de crisis kunnen studenten in Gaza hun leraren niet volgen.
– Elektriciteit wordt ook gebruikt voor communicatie en entertainment. Elektriciteit wordt gebruikt voor televisie, radio en film en computers.
– De industrie gebruikt over de hele wereld elektriciteit in zijn dagelijkse werking en dit is één van de oorzaken voor de zwakke industrie in de Gazastrook.
Kan je je inbeelden dat alle deze sectoren in je leven tot stilstand zouden komen door een gebrek aan elektriciteit? Laat me toe om de vraag te herformuleren: kan je je een leven inbeelden zonder elektriciteit?

© Foto: Palestina Solidariteit, Generator familie Shomar, Gaza.

Wat zijn de beschikbare opties voor Palestijnen?

– het gebruik van stroomgeneratoren als bron van energie. Oorspronkelijk gebruikten deze generatoren benzine om energie te genereren, maar toen Israel hoge belastingen begon te heffen op benzine werd het te duur. De Palestijnen pasten de generatoren aan zodat ze zowel met benzine als cokesovengas gebruikt kunnen worden. In beide gevallen is het echter een zeer vervuilende bron van energie. Maar mensen in Gaza maken zich geen zorgen over het milieu omdat ze een andere prioriteit hebben: aan elektriciteit geraken.
– Het zoeken van internationale hulp om een nieuwe elektriciteitscentrale te bouwen die de leegte zou opvullen die de Gazastrook sinds lange tijd ervaart.

*Greenwashing: nl/wikipedia.org/wiki/Greenwashing 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be