IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Nieuw rapport over handel met illegale nederzettingen

Facebook
Twitter
Email
Print

© Palestina Solidariteit

25 Palestina-organisaties hebben de handen ineen geslagen om te inventariseren hoeveel zakelijke connecties er zijn tussen Israëlische ondernemingen in de illegale nederzettingen en Europese Financiële instellingen. Het rapport heet Don’t Buy into Occupation.
Economische relaties tussen Europa en de illegale nederzettingen in de Westbank spelen een sleutelrol in de ondersteuning en uitbreiding van die nederzettingen. Ondanks het immorele karakter ervan worden nog steeds miljarden Euro’s geïnvesteerd in de nederzettingen.
Het rapport stelt vast dat er tussen 2018 en mei 2021 wel 672 financiële instellingen (banken, verzekeringen, pensioenfondsen) relaties onderhielden met 50 ondernemingen in de illegale nederzettingen. Deze ondernemingen zijn:
ACS Group, Airbnb, Alstom, Altice Europe, Ashtrom Group, Atlas Copco, Bank Hapoalim, Bank Leumi, Bezeq Group, Booking Holdings, Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF), Caterpillar, Cellcom Israel, Cemex, CETCO Mineral Technology Group, Cisco Systems, CNH Industrial, Delek Group, Delta Galil Industries, DXC Technology, eDreams ODIGEO, Elbit Systems, Electra Group, Energix Renewable Energies, Expedia Group, First International Bank of Israel (FIBI), General Mills, HeidelbergCement, Hewlett Packard En¬terprise (HPE), Israel Discount Bank, Magal Security Systems, MAN Group, Manitou Group, Matrix IT, Mivne Group, Mizrahi Tefahot Bank, Motorola Solutions, Partner Communications Company, Paz Oil Company, Rami Levy Chain Stores Hashikma Marketing 2006, RE/MAX Holdings, Shapir Engineering and Industry, Shikun & Binui, Shufersal, Siemens, Solvay, Terex Corporation, Tripadvisor, Volvo Group, and WSP Global.
Belangrijke financiers zijn: BNP Paribas, Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Sociéte Générale, Crédit Agricole, Santander, ING, Commerzbank en UniCredit.
Uitgebreide informatie wordt gegeven over BNP Paribas vanwege leningen, verzekeringen en investeringen, Booking.com vanwege het doorgeven van accommodaties in de illegale nederzettingen en HeidelbergCement, vanwege mijnbouw op gestolen grond.
Het rapport stelt dat zakenrelaties met de illegale nederzettingen leiden tot medeplichtigheid.
Betrokken ondernemingen moeten de verantwoordelijkheid nemen om te desinvesteren en contacten te verbreken. Voorbeelden daarvan zijn enkele pensioenfondsen in Noorwegen, Dexia, Deutsche Bank, Barclays, Axa en anderen.
Het rapport sluit af met aanbevelingen voor financiële instellingen, ondernemingen, de Europese Unie en landelijke regeringen.
Het rapport is behoorlijk technisch. Hopelijk zet dit rapport evenveel in beweging als de UN Database van februari 2020

https://www.eccpalestine.org/wp-content/uploads/2021/09/DBIO-report-DEF_aangepast.pdf

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be