IEDER MENS IS GELIJK

Jaaroverzicht de getallen

Facebook
Twitter
Email
Print

Nu het nieuwe jaar is begonnen, wordt de balans opgemaakt van de schendingen die in 2021 gepaard gingen met de Israëlische bezetting van Palestijns gebied. Hoewel de precieze cijfers enigszins uiteenlopen, is het duidelijk dat afgelopen jaar één van de meest gewelddadige was in de recente geschiedenis. Zo doodden Israëlische troepen tenminste 324 Palestijnen, onder wie 85 kinderen. Dat is het hoogste aantal sinds 2014, toen Israël een grootschalige oorlog voerde in de Gazastrook. Aan Israëlische zijde vielen veertien dodelijke slachtoffers. Daarnaast raakten ruim 17 duizend Palestijnen en zo’n negenhonderd Israëli’s gewond.

Detentie

Uit een gezamenlijk rapport van Palestijnse mensenrechtenorganisaties blijkt dat Israël in 2021 bijna achtduizend Palestijnen gevangen heeft gezet. Aan het einde van het jaar zaten zo’n 4500 van hen nog achter slot en grendel, onder wie 170 minderjarigen. Op dit moment zitten 500 Palestijnen in ‘administratieve detentie’, waarbij er geen officiële aanklacht is ingediend en geen bewijs met de verdachte wordt gedeeld. In totaal heeft Israël afgelopen jaar 1595 keer administratieve detentie opgelegd aan Palestijnen.

Kolonisatie

Het afgelopen jaar stond ook in het teken van grote (geplande) uitbreidingen van de illegale Israëlische kolonies op de Westbank en in Oost-Jeruzalem. In totaal werden plannen voor de bouw van ruim twaalfduizend nieuwe kolonistenwoningen, verspreid over de Palestijnse gebieden en de bezette Golanhoogten, goedgekeurd. Tegelijkertijd werden zo’n negenhonderd Palestijnse huizen gesloopt. Met uitzondering van 2016 is dat het hoogste aantal sinds de VN in 2009 begon met het monitoren van Israëls sloopbeleid. Daarnaast werd bijna 2500 hectare aan Palestijnse landbouwgrond in beslag genomen en werden ruim 17 duizend olijfbomen en andere gewassen vernietigd.

Journalisten slachtoffer van geweld

Het Palestijnse nieuwsnetwerk Wafa maakte op 1 januari bekend dat het 384 Israëlische aanvallen op journalisten had geregistreerd. De cijfers omvatten niet alleen incidenten van fysiek geweld, maar ook de onrechtmatige detentie van journalisten die verslag deden van Israëlisch geweld in de bezette gebieden. In mei werd daarnaast een gebouw waarin onder andere Al Jazeera en Associated Press hun kantoren hadden door het Israëlische leger gebombardeerd.

https://rightsforum.org/nieuws/israel-palestina-in-het-kort-3-januari-2022/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be