IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Kolonistengeweld rond jaarwisseling

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© Bā€™Tselem

Kolonistengeweld rondom de jaarwisseling:
De dagen rondom de jaarwisseling werden gekenmerkt door een groot aantal kolonistenaanvallen op Palestijnen en hun bezittingen. Op 29 december bestormde een groep kolonisten het Palestijnse dorp al-Lubban ash-Sharqiyya, ten zuiden van Nablus. Zij werden daarbij beschermd door het Israƫlische leger, dat traangasgranaten afvuurde op de dorpsbewoners die zich wilden verzetten. Diezelfde dag vuurden kolonisten scherpe munitie af op Palestijnse huizen in Sheikh Jarrah, de buurt in Oost-Jeruzalem waar de Israƫlische autoriteiten al jaren proberen de Palestijnse bewoners te verdrijven ten gunste van kolonisten. Naar verluidt lieten aanwezige Israƫlische politieagenten de kolonisten ongemoeid, en arresteerden zij een dertienjarige Palestijnse jongen.

Een dag later hakten kolonisten ruim veertig jonge olijfbomen om van een Palestijnse boer in het dorp Burin, ten zuiden van Nablus. Diezelfde dag ontwortelden en stalen kolonisten tachtig jonge olijfboompjes in Salfit, in het noorden van de Westbank. Ook hier werden de kolonisten begeleid en beschermd door het Israƫlische leger, dat zelfs de tractor van de bestolen Palestijnse boer in beslag nam. Het leger is zelf overigens ook regelmatig verantwoordelijk voor het ontwortelen of stelen van Palestijnse olijfbomen.

Zo vernietigden Israƫlische troepen op 28 december ruim 250 olijfbomen in de dorpen Husan en Wadi Fukin, ten westen van Bethlehem. De militairen gebruikten onder andere bulldozers om de stukken land om te ploegen.

Hoewel de kolonisten structureel de bescherming van het Israƫlische leger genieten, keren zij zich ook zo nu en dan tegen de militairen, met name tijdens ontruimingen van kolonies. De Israƫlische nederzettingen-watchdog Peace Now publiceerde op 2 januari een video waarop te zien is hoe kolonisten uit de beruchte kolonie Yitzhar vier militairen bedreigen en intimideren. Drie militairen zouden daarbij gewond zijn geraakt. Lara Friedman, de president van de Foundation for Middle East Peace, deelde de video en merkte daarbij op dat de Palestijnse Ahed Tamimi op zestienjarige leeftijd tot acht maanden celstraf werd veroordeeld voor het duwen van een Israƫlische soldaat. Dat kolonisten op vergelijkbare wijze verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden is ondenkbaar.

Meer info:

https://rightsforum.org/nieuws/israel-palestina-in-het-kort-3-januari-2022/

Ā 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be