IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Vrachtwagen gebruikt bij Israëlische politie-inval ‘overreed opzettelijk’ bejaarde Palestijnse man

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Palestinian Eve Network, Suleiman al-Hathalin met Palestijnse vlag

Een bejaarde Palestijnse man is woensdag 6 januari ernstig gewond geraakt in Umm al-Khair (Hebron), nadat een sleepwagen die de Israëlische politie vergezelde tijdens een inval in het dorp op de Westelijke Jordaanoever, hem opzettelijk had overreden.
Suleiman al-Hathalin, een 75-jarige activist en gemeenschapsleider uit Masafer Yatta, nabij de heuvels van zuid-Hebron, werd na het incident naar het ziekenhuis gebracht.
Fouad al-Amour, 38 jaar, een activist bij het populaire verzetscomité in Masafer Yatta, zei dat de politie ‘s middags in Umm al-Khair was aangekomen om niet-geregistreerde en zogenaamd gestolen voertuigen in het dorp in beslag te nemen.
“Veel mensen uit het dorp, onder wie Haj Suleiman, kwamen naar het gebied waar de politie was en probeerden hun de toegang tot het dorp te verhinderen om zo te voorkomen dat ze de voertuigen in beslag namen”, vertelde Amour aan Middle East Eye, verwijzend naar Hathalin.
Hij zei dat er een handgemeen ontstond tussen de lokale bevolking en de Israëlische politie toen ze een aantal voertuigen op de sleepwagen laadden.
De Israëlische politie begon toen met scherp en traangas in de menigte te schieten, waardoor mensen uiteengingen, voegde Amour eraan toe.
“Suleiman stond aan de kant van de weg toen de takelwagen plotseling van de weg raakte en recht op hem inreed, voor hij weer op de weg kwam en vertrok”, zei Amour.
De activist zei dat de sleepwagen toebehoorde aan een privébedrijf en werd bediend door een Israëlische burger.
Amour beweerde dat de mensen in het dorp de chauffeur herkenden als een Israëlische kolonist uit het gebied.
Haj Suleiman blokkeerde de weg niet, hij stond aan de zijkant en de vrachtwagen reed recht in zijn richting, voor hij weer op de weg kwam en het toneel verliet”, zei Amour.
“Het was duidelijk dat dit geen ongeluk was”, zei hij, erop wijzend dat het incident plaatsvond in het volle zicht van de Israëlische politie die in de buurt was.
Amour zei dat, toen Hathalin door de vrachtwagen werd geraakt, hij op de grond viel en de vrachtwagen vervolgens volledig over hem heen reed, “van top tot teen”.
De activist zei dat de Israëlische politie niet heeft geprobeerd de vrachtwagen te stoppen of eerste hulp te verlenen aan Hathalin en het dorp kort daarna verliet.
“Het zou te lang duren voordat de ambulance arriveerde, dus evacueerden de jonge mannen uit het dorp Haj Suleiman naar de stad Yatta, waar de ambulance hem vervolgens naar een ziekenhuis in Hebron bracht”, zei Amour.
‘Moordpoging’
Eenmaal in Hebron bracht Hathalin vier uur door in de operatiekamer, voor hij werd overgebracht naar de afdeling intensieve zorgen.

Amour zei dat Hathalin zich nu in een stabiele maar kritieke toestand bevindt.
De dokters vertelden ons dat hij onder meer enkele breuken in de wervelkolom, gebroken ribben en een gebroken heup had”, zei Amour.
“Zelfs als hij het overleeft, zal hij nog lang last hebben van deze verwondingen.”
Amour zei dat de gemeenschap de Israëlische politie verantwoordelijk hield voor wat hij de “moordpoging” op Hathalin noemde.
“Haj Suleiman is een steunpilaar van deze gemeenschap en heeft actief gevochten tegen de pogingen van de bezetter om Masafer Yatta etnisch te zuiveren”, zei Amour, die als jonge man werd geïnspireerd door Hathalins activisme in de gemeenschap. Dat leidde tot zijn eigen betrokkenheid bij de volksverzet comités.
“De politie kent Haj Suleiman en ze weten dat hij een bedreiging vormt voor de bezetting. Dit was om hem uit beeld te laten verdwijnen, maar op zo’n manier dat het op een ongeluk lijkt.”
Hathalin is de derde Palestijn in minder dan twee weken tijd die gewond raakt of om het leven komt nadat hij door vermoedelijke kolonisten met een voertuig aangevallen werd.
Jonge vader overreden en vermoord
Op donderdagochtend werd Mustafa Falaneh, 25 jaar, overreden door een kolonist bij de Israëlische controlepost Beit Sira, ten westen van Ramallah. Het Palestijnse persbureau Wafa zei dat Falaneh, afkomstig uit het dorp Safa, op het moment van het incident naar zijn werkplek in Israël reisde.
Volgens een familielid stak Falaneh, de vader van een anderhalf jaar oud meisje, de straat over toen hij werd overreden door de kolonist. De jonge Palestijnse vader stierf aan zijn verwondingen.
Op 24 december vond de 63-jarige Ghadeer Masalmeh de dood nadat ze werd overreden door een kolonist terwijl ze wachtte op een taxi buiten haar dorp Sinjil, ten noorden van Ramallah.
Destijds meldden Israëlische media dat de bestuurder die de dood van Masalmeh veroorzaakte, naar de nabijgelegen Shiloh-nederzetting vluchtte, waar hij het incident aan de Israëlische politie rapporteerde. Hij beweerde dat hij vluchtte omdat hij “angst had om ter plaatse te stoppen”.
De Times of Israel citeerde de politie en zei dat de kolonist “kortstondig werd ondervraagd door agenten” vooraleer hij werd vrijgelaten en dat zijn voertuig in beslag werd genomen in afwachting van verder onderzoek.
Vorig jaar documenteerde het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken een sterke stijging van het aantal aanvallen van kolonisten op Palestijnen. Het Bureau rapporteerde ten minste 450 dergelijke aanvallen op Palestijnen en hun eigendommen, waarvan 118 met de dood of verwondingen tot gevolg.
Palestijnen worden vaak ter plaatse vermoord of gevangengezet voor het plegen van zogenaamde aanvallen met auto’s tegen Israëli’s, zelfs in gevallen waarin wordt aangenomen dat het incident een ongeluk is.
Terwijl de Israëlische autoriteiten dergelijke incidenten waarbij Palestijnen betrokken zijn, standaard behandelen als “terroristische” aanslagen, worden soortgelijke incidenten waarbij kolonisten Palestijnen doden zelden als zodanig behandeld. Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie Yesh Din wordt 82 procent van de onderzoeken naar ideologische misdaden tegen Palestijnen gesloten wegens “falen van de politie”.

Vertaling uit het origineel artikel:

https://www.middleeasteye.net/news/palestine-west-bank-israel-police-deliberately-runs-over-elderly-man

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be