IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Gazastrook: Traagheid en willekeur bij toelating tot ziekenhuizen

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto Al Mezan: Ziekenhuis Gaza Stad

Israël heeft geen haast om vergunningen te geven voor medische hulp aan mensen uit de Gazastrook.
Vele patiënten krijgen geen vergunning omdat hun ziekte niet strookt met de Israëlische voorwaarde dat de behandeling ‘levensreddend’ moet zijn. Meer dan de helft van de aanvragen gaat om toelating tot ziekenhuizen in Oost-Jeruzalem. 30% van de aanvragen hebben als bestemming de Westbank. Slechts 14% van de aanvragen betreft Israëlische ziekenhuizen.

In de meeste gevallen krijgen de patiënten pas één dag van tevoren bericht op hun telefoon. In 2021 werd 37% van de aanvragen afgewezen of bleef onbeantwoord. Soms heeft de patiënt een begeleider nodig. In 2021 werd 60% van de voorgestelde begeleiders door Israël afgewezen.

Israël heeft een disfunctioneel gezondheidssysteem gecreëerd, dat geen goede zorg kan bieden aan de inwoners van de Gazastrook. Soms is een behandeling slechts enkele kilometers ver. Ook dan kan het willekeurige bureaucratische systeem het lot van de patiënten bezegelen. Het voelt aan als marteling.

Op 8 maart stierf Loai Moammed Al-Tawil afkomstig uit het midden van de Gazastrook. De familie had op 8 februari 2022 een afspraak in het Al-Makassed ziekenhuis in Jeruzalem. De dokters deden een hersenbiopsie en stelden vast dat radiotherapie noodzakelijk was. Die zou hij in het Augusta Victoria ziekenhuis kunnen krijgen. Maar dit ziekenhuis weigerde hem te behandelen zonder financiële garanties. De patiënt kwam op 2 maart terug in de Gazastrook om een verwijsbrief te krijgen met financiële rugdekking. Op 3 maart verslechterde de situatie van Loai Moammed. Op 6 maart kreeg hij een dringende medische verwijzing in een ziekenhuis in de Gazastrook. Op 8 maart stierf Loai Moammed.
Al Mezan veroordeelt dit soort noodlottige gebeurtenissen, waarbij ziekenhuizen in de Westbank patiënten zonder financiële garanties weigeren, en betreurt het complexe systeem van verwijzen, dat voorbijgaat aan de urgente noden van patiënten. Al Mezan roept op tot een hervorming van het systeem van verwijzen in de medische wereld.

Hieronder de video reportage

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be