IEDER MENS IS GELIJK

Search

Peace Now organiseert actie tegen illegale buitenpost

Facebook
Twitter
Email
Print

© Twitter/Peace Now

Activisten van Peace Now voor de bulldozer waarmee zij uit protest tegen de kolonisering van Palestijns gebied naar de buitenpost Homesh wilden rijden, 28 mei 2022.
De Israëlische anti-bezettingsorganisatie Peace Now heeft op 28 mei een unieke actie georganiseerd om te protesteren tegen het bestaan van Homesh, een illegale buitenpost op de bezette Westbank.

In 2005 werd Homesh ontruimd door het Israëlische leger. Sindsdien mogen Israëlische burgers zich er volgens de wet niet vertonen. Een joodse school (‘yeshiva’) in de kolonie is desondanks nog altijd geopend. Hoewel het leger kolonisten verhindert er te wonen, maakt het feit dat de yeshiva nog altijd in gebruik is de plek tot een illegale ‘buitenpost’. Tegelijkertijd wordt Palestijnen de toegang tot hun land ontzegd of beperkt en leven zij in constante angst voor kolonistenaanvallen.

Peace Now wilde met een bulldozer vanuit Israël naar Homesh rijden, gevolgd door een stoet activisten, om daar de buitenpost te slopen. Maar voordat zij de Westbank konden binnengaan, arresteerde de Israëlische politie de bestuurders van de bulldozer. Toen de politie probeerde de bestuurders mee te nemen om hen op een politiebureau te ondervragen, probeerden activisten van Peace Now middels geweldloos protest de politieauto’s tegen te houden. Na een half uur slaagde de politie er in de arrestanten mee te nemen, waarna de demonstranten alsnog verder gingen om hun actie voort te zetten.

Hoewel Peace Now vanwege legerblokkades Homesh uiteindelijk niet wist te bereiken, beschrijft het de protestactie om een aantal redenen als een belangrijk moment. Ten eerste maakt de actie duidelijk dat een grote groep Israëli’s bereid is zich op een geweldloze manier te verzetten tegen de bezetting.

Ten tweede werd de actie gesteund door de Palestijnse inwoners van Burqa, een nabijgelegen dorp. Zij organiseerden tegelijkertijd een eigen protest, en vormden op die manier een ‘moment van gezamenlijk verzet dat niet zal worden vergeten’. Tenslotte fungeert het initiatief van Peace Now als een moment van ‘rejuvenation en re-energizing’ van het vredeskamp in Israël.

Daarmee heeft de organisatie laten zien ‘dat verandering het gevolg is van acties van mensen on the ground, en dat we niet hoeven te wachten totdat anderen stappen zetten naar een rechtvaardige vrede’.

Israël-Palestina in het kort – 30 mei 2022

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be