IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

2022, een dodelijk jaar voor Palestijnse minderjarigen.

Facebook
Twitter
Email
Print

Fuad Mahmoud Ahmad Abed, 17, (links) en Adam Issam Shaker Ayyad, 15, zijn de eerste twee Palestijnse kinderen die in 2023 door Israëlische troepen zijn gedood. (Foto’s: met dank aan de families Abed en Ayyad)

 Dit jaar was dodelijk voor Palestijnse minderjarigen in de bezette Westbank, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook. Het Israëlische leger doodt straffeloos Palestijnse minderjarigen. Honderden minderjarigen worden vastgezet en mishandeld. Men dreigt tientallen scholen met de grond gelijk te maken en verhoogt de inspanningen om de burgerlijke maatschappij en mensenrechtenorganisaties het zwijgen op te leggen.

Israëlische strijdkrachten en kolonisten hebben in 2022 36 Palestijnse minderjarigen met scherp doodgeschoten. Volgens het internationale recht is bewust dodelijk geweld alleen toegestaan als de bezetter zich in een levensbedreigende situatie bevindt.
Het aantal razzia’s is het afgelopen jaar geïntensifieerd. Sinds de militaire operatie ‘Breek de golf’ op 31 maart van start ging, zijn tientallen Palestijnse minderjarigen vermoord.
De helft van de slachtoffers in 2022 vielen in Jenin en Nablus.

Thear Khalil Mohammad Maslad keek op 11 mei toe hoe er gevechten waren tussen Israëlische soldaten en Palestijnen. Een Israëlische soldaat schoot hem in de borst. Thaer vormde geen enkele bedreiging voor het Israëlische bezettingsleger.

Tijdens de militaire aanval op Gaza in augustus 2022 kwamen 17 kinderen om.
De moeder van de 13-jarige Mohammed: ‘We zaten te eten en mijn zoon Mohammed dronk thee. Plotseling vielen er raketten op ons. In een flits werd alles donker en was er niets meer.’
Zijn broer: ‘Ik was in de keuken. Bij de laatste inslag stikte ik bijna. Ik rende naar de deur. Ik duwde het puin weg. Ik zag ledematen liggen. En ik zag mijn broer, die martelaar was geworden. Het huis was gevuld met zijn bloed’.

Gemiddeld waren er het voorbije jaar 132 Palestijnse minderjarigen in de gevangenis. Als jongeren ondervraagd worden, zijn ze geboeid en geblinddoekt. Ze worden ’s nachts wakker gehouden en ze zijn bang. Vaak vertellen jonge gevangenen over beledigingen, bedreigingen en fysiek en psychologisch geweld. Gemiddeld zijn ze 21 dagen opgesloten. 16 minderjarigen waren in 2022 in administratieve detentie. In 2022 waren er de meeste jongeren in administratieve detentie sinds 2015.

Mohammed Mansour: ‘Administratieve detentie is hard. Je weet niet wanneer je vrijgelaten wordt. En de aanklacht tegen jou wordt niet bekend gemaakt. Ik was 16 maanden in administratieve detentie. Een keer zeiden ze dat ik vrijgelaten zou worden. Toen ik alles klaar had gemaakt en afscheid had genomen, zei de directie dat het niet doorging. Dat was mentaal een grote slag.’
Israël is het enige land in de wereld dat 500 tot 700 jongeren laat voorkomen in een militaire rechtbank, zonder naleving van hun juridische rechten.

Jaaroverzicht DCI-Palestine: https://www.dci-palestine.org/year_in_review_2022

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be