IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Het verhaal van Bir’em een Palestijns dorpje tijdens de Nakba en vandaag

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto’s: Palestina Solidariteit vzw

Kafr Bir’em was een klein maronitisch*-christelijk Palestijns dorp, gelegen in het noorden van Galilea, 4 kilometer ten zuiden van de Libanees-Israëlische grens.

Met de bezetting van Kafr Bir’em door zionistische terreurgroepen op 29 oktober 1948 besloten de dorpelingen in hun huizen te blijven. Twee weken later kregen ze van de militaire officier in aanwezigheid van de minister van Minderheden het bevel om hun dorp te verlaten met de officiële belofte dat ze na twee weken naar hun huizen zouden mogen terugkeren. De dorpelingen verhuisden tijdelijk naar het nabijgelegen dorp Al-Jish (Gush-Halav). Ondanks herhaalde toezeggingen van verschillende regeringsfunctionarissen, waaronder de eerste premier van Israël, de minister van Minderheden en Politie en de Adviseur voor Christelijke Zaken werd in de daaropvolgende maanden al snel duidelijk dat de regering niet van plan was hen naar hun dorp terug te laten keren.

Als burgers van Israël wendden ze zich in 1951 tot het Hooggerechtshof. De regering reageerde door Kafar Bir’em tot “gesloten militair gebied” te verklaren en een uitzettingsbevel uit te vaardigen in een poging om met terugwerkende kracht te legaliseren wat de afgelopen drie jaar (1948-1951) illegaal was geweest.
Het Hof oordeelde in januari 1952 dat de dorpelingen inderdaad het recht hadden om naar hun dorp terug te keren, zoals was beloofd. Maar ze konden alleen terugkeren met toestemming van de militaire gouverneur. Toestemming werd tot nu toe geweigerd, waardoor de dorpelingen verder moesten leven als vluchtelingen.

In augustus 1953 verklaarde de regering dat het land van Kafr Bir’em niet verbouwd was door hun wettige eigenaren. Daarom nam de regering het in beslag en gaf delen van het land aan nabijgelegen Israëlische nederzettingen. De volgende maand, in een opzettelijke poging om het vonnis van het hooggerechtshof te dwarsbomen, werden springstoffen en bombardementen gebruikt door de strijdkrachten en werd het dorp Kafr Bir’em tot puin gereduceerd, terwijl de mensen in tranen toekeken.

Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kafr Bir’em

De Kafr Bir’em-kerk bevindt zich op het hoogste punt in het centrum van het dorp op een breedtegraad van 752 meter boven zeeniveau en wordt de Onze-Lieve-Vrouwekerk genoemd. Het huidige gebouw van de kerk staat op een oud bouwwerk dat, volgens algemeen geloof, verwoest werd tijdens een aardbeving die het land op 1 januari 1837 trof. Het gebouw werd in 1926 gerenoveerd waarbij het houten plafond werd vervangen door beton en in het midden werd een koepel gebouwd. De koepel rust op vier pilaren die ook het plafond dragen. De westelijke ingang is het hoogste deel van de kerk. De kerk raakte beschadigd toen het Israëlische leger op 16 en 17 september 1953 de huizen in Kafr Bir’em bombardeerde en verwoestte. De oostelijke muur en de deuren van de kerk raakten beschadigd. De verantwoordelijke overheidsinstanties herstelden de schade echter en er werd een betonnen buitenmuur opgetrokken om de beschadigde oostelijke muur te ondersteunen.

Sinds 1972 hebben de ontwortelde dorpelingen de kerk onderhouden en gerenoveerd. Elke zaterdag houden ze nog een misviering in de kerk. In 1998 werd de kerk aangesloten op het Regionaal Elektriciteitsbedrijf. De klok op de top van de kerk werd in 1975 geschonken door de mensen van Kafr Bir’em die werden verdreven en gedeporteerd naar Libanon. De originele klok is in het begin van de jaren 50 gestolen.

Ondanks de vele beloften van het Hoger Gerechtshof mogen de Palestijnen niet terugkeren naar hun huizen en eigendommen. Zij mogen hun velden en gronden niet bewerken, zogenaamd om ‘veiligheidsredenen’. Terwijl de nederzetting Dovev, opgericht in 1963 op gronden van Bir’em en de kibbutz, Baram, opgericht in 1949, wel aan landbouw mogen doen.

Er is slechts één uitzondering voor Palestijnen om terug te keren naar Kafr Bir’en, bij overlijden. Dan mag het lichaam op het kerkhof begraven worden…
Om Bir’em te bezoeken moet je inkom betalen; het is nu immers een nationaal park geworden.

Extra info, reportages en info:

https://www.palestineremembered.com/Safad/Kafr-Bir%27im/index.html

https://www.zochrot.org/villages/village_details/49225/en

https://www.badil.org/phocadownloadpap/Badil_docs/publications/Birim-en.pdf

Foto album Bir’em: © Palestina Solidariteit vzw

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be