IEDER MENS IS GELIJK

Search

Jaarverslag Al Mezan over de situatie in de Gazastrook

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© Foto: Palestinian Eve network, vissers aan de kust van Gaza

Ā Maart 2023

Het jaarverslag 2022 van Al Mazan beschrijft de verslechterende humanitaire situatie voor de meer dan twee miljoen inwoners.
De belangrijkste oorzaak van de achteruitgang is de volledige blokkade van de Gazastrook. De economie van de Gazastrook is bijna volledig afgesloten van de buitenwereld door de strikte controle bij grensovergangen in Erez en Kerem Shalom en de draconische beperkingen in het verkeer van mensen en goederen. Palestijnen uit de Gazastrook die willen werken moeten een vergunning krijgen om Israƫl binnen te komen. 66% Procent van de aanvragen wordt geweigerd.

Palestijnen uit de bezette gebieden, die in Israƫl werken, hebben niet dezelfde rechten als Israƫlische arbeiders. In 2022 stierven 5 arbeiders uit de Gazastrook als gevolg van nalatigheid op het vlak van veiligheid.
De invoer van goederen naar de Gazastrook door het oprekken van het begrip dual use. Als bepaalde goederen een militaire toepassing kunnen hebben worden ze niet toegelaten. Het gevolg is dat medische apparaten, bouwmaterialen en machines, ja zelfs voeding, niet worden toegelaten. Het afgelopen jaar hebben 40 fabrieken een aanvraag ingediend voor machines, gereedschap en reserve-onderdelen. Niet ƩƩn aanvraag werd goedgekeurd. Ook werden 600 aanvragen van industriƫlen om de Gazastrook te verlaten om commerciƫle redenen afgewezen.

In de sector van de bouw is er een enorme terugval in werk. Voor de afsluiting werkten 70.000 mensen in de bouw. Nu zijn het er 700 en dat zonder vast contract.
De prijzen voor consumptiegoederen als meel, rijst, suiker en olie zijn in de Gazastrook dramatisch gestegen. Het gevolg is voedselonzekerheid (dat wil zeggen: te weinig te eten hebben).
Er is een grote behoefte aan medische diagnostische apparatuur zoals CT-scans. Het tekort hieraan bedreigt mensenlevens.
Patiƫnten die buiten de Gazastrook hulp zoeken moeten daarvoor een vergunning krijgen. 33% van de 20.000 aanvragen werd afgewezen. Bij begeleiders is dat aantal nog groter: 62%. Bovenop het krijgen van een vergunning vindt er soms een tweede controle plaats. In de grensovergang Erez werden 225 extra ondervraagd. Slechts 24 werden toegelaten!
Israƫl legt ook beperkingen op in het vrije verkeer binnen de Gazastrook zelf. Boeren in het oosten en vissers op zee worden grote beperkingen opgelegd. De zogenaamde landbuffer bestrijkt 62 km2.

In 2022 werd 590 keer het vuur geopend op landbouwers. Vissers werden 474 keer beschoten.
Er is in de Gazastrook een groot gebrek aan drinkwater. 96% van het grondwater is vervuild.
Er is een tekort aan elektriciteit van 56%.
Twee scholen werden door Israƫl gebombardeerd. 8 scholieren en studenten kwamen om. De psychologische toestand van leerlingen en studenten is zorgwekkend. Bloedarmoede is toegenomen als gevolg van de voedselonzekerheid. Universiteiten en Hogescholen kampen met grote financiƫle problemen. Veel studenten kunnen hun inschrijving niet betalen.
De politieke controle op welzijnsinstellingen neemt toe. Soms worden handtekeningenacties bijvoorbeeld verboden, wat op zich ingaat tegen de wet.

Ā 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be