IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Netanyahu’s aanval op de vrije pers

Facebook
Twitter
Email
Print

© Cartoon: Latuff

Iedereen weet dat een vrije pers een basis voorwaarde is voor het functioneren van een democratie. Het is op het hellend vlak dat Netanyahu zijn macht gebruikt om de pers gunstig over hem te laten spreken.
In december diende Shlomo Karhi van de partij Likud van Netanyahu een wetsvoorstel in om de Israëlische Publieke Omroep te privatiseren. Een geprivatiseerde omroep is uiteraard beter te manipuleren door de eigenaars.
Kanaal 14 is een spreekbuis voor Netanyahu. Een voorstel van Yesh Atid om het kanaal van naam te laten veranderen in ‘verkiezingspropaganda kanaal’ haalde het niet. Toch is dit exact wat Kanaal 14 is. Politieke opponenten worden door het medium hardhandig aangepakt. Hatelijke boodschappen over politieke tegenstanders en het belasteren van familieleden van terroristen vormen een van de missies.

Het dossier 2000 in het rechtsgeding tegen Netanyahu heeft eveneens te maken met beïnvloeding van de vrije pers. Israel Hayom zet Netanyahu consequent in een gunstig daglicht. De gratis krant is eigendom van Sheldon Adelson, een persoonlijke vriend van Netanyahu (overigens overleden in 2021). Een meer kritische krant is Yedioth Ahronoth. Tussen 2008 en 2014 waren er drie vergaderingen waarin een wetgeving werd voorgesteld die de verspreiding van Israel Hayom zou beperken in ruil voor het inschakelen van journalisten door Yedioth, die dan een meer gunstig beeld van Netanyahu zouden creëren. In Netanyahu’s eigen coalitie was er verzet tegen de wetgeving. Om die reden werd de regering ontbonden door Netanyahu.

De Israëlische politica en mensenrechtenactivist Zehava Galon zegt in een opiniebijdrage: ‘Netanyahu heeft de laatste 10 jaar alles in het werk gesteld om uitzendingen in de media te beïnvloeden in de door hem gewenste richting. Dat gebeurde door intimidatie en onderwerping. Israëlische media werden in het verborgene medeplichtig aan Netanyahus politieke agenda’.

Bronnen/info:

https://en.wikipedia.org/wiki/Trial_of_Benjamin_Netanyahu

https://www.haaretz.com/opinion/2022-12-19/ty-article-opinion/.premium/netanyahus-plan-to-destroy-public-broadcasting/00000185-2c08-dcac-a185-bcafceea0000

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be