IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Palestijnse vluchtelingen het gevolg van de Nakba

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© Foto: Palestina Solidariteit: Graffiti in Ramallah, sleutel van het huis wordt aan de jonge generatie doorgegeven, opdat ze zouden kunnen terugkeren.

De Nakba staat voor de catastrofe, de geplande etnische zuivering van Palestina, tijdens de oorlog van 1948-1949.

531 Palestijnse dorpen en 11 steden/stadswijken (in wat nu Israƫl is) werden ontvolkt en vernield. Arabische namen werden vervangen door Hebreeuwse namen.

Honderdduizenden Palestijnen vluchtten voor het geweld van de joods-zionistische terreurgroepen. Honderdduizenden Palestijnen werden verdreven uit hun huizen en uit hun land.

Tweederde van de toenmalige inwoners van Palestina werden vluchteling en mochten nooit terugkeren naar hun huizen en gronden. Ze kregen ook nooit schadevergoeding.

Omdat vele vluchtelingen nog de sleutel van hun huis hadden, werd dit het symbool van de vluchtelingen. En ook het symbool van de oplossing van de Palestijnse tragedie: laat de vluchtelingen terugkeren naar hun huis en gronden en geef schadevergoeding.

Dit recht op terugkeer wordt elk jaar opnieuw herbevestigd door de Algemene Vergadering van de VN, de Verenigde Naties.

Foto rechts: Sleutel in het straatbeeld, symbool voor recht op terugkeer en de vluchtelingen.

Joden van overal ter wereld kunnen naar Israƫl en er het staatsburgerschap krijgen. Tegenwoordig niet alleen naar Israƫl, maar ook in de door Israƫl bezette gebieden van de oorlog van 1967, de Westbank. Zelfs in de autonome Palestijnse gebieden, zoals in Hebron, waar Palestijnse huizen worden ingepalmd door kolonisten.

Foto: Israƫlische soldaten in de Palestijnse stad Hebron, Israƫlische kolonisten gijzelen Hebron (200 000 Palestijnse inwoners) met de hulp van het Israƫlische leger.

ā€œIn de moderne geschiedenis is het niet eerder vertoond: een minderheid die van elders is gekomen valt een nationale meerderheid in haar eigen land aan, verdrijft vrijwel de gehele oorspronkelijke bevolking en vernietigt haar fysieke en culturele aangrijpingspunten. De gehele operatie wordt van buiten Palestina opgezet en gesteund. Daarbij wordt geclaimd dat het hier gaat om een overwinning voor de beschaving.ā€ (NPK 2020-El Nakba- uitgave Soemoed)

Uit het boek ā€˜de Etnische zuivering van Palestinaā€™ van Ilan PappĆ©, p.211 vluchtelingenstroom naar Libanon.

Haat en ontmenselijking van de Palestijnen

IsraĆ«l weigert de terugkeer aan de Palestijnse vluchtelingen. IsraĆ«l weigert ook de weg in te slaan naar vrede voor Palestijnen en IsraĆ«liā€™s. IsraĆ«l kiest bewust voor een continue oorlogssituatie, waarbij het staatsterrorisme angst en wanhoop veroorzaakt bij de Palestijnse bevolking en een sluipende afbraak doet aan de menselijkheid van de IsraĆ«liā€™s. De haat voor de Palestijnen wordt met de paplepel ingegeven in het onderwijs.

In de Israƫlische propaganda worden de Palestijnen systematisch voorgesteld als haatdragend. Het is belangrijk voor de bezetter om het bezette volk als terrorist, haatdragend en onmenselijk voor te stellen. Dan gaat een derde partij de wandaden van de bezetter gemakkelijker aanvaarden en geen verzet tonen tegen de bezetting.

Ziehier een interview van professor Nurit Peled over hoe Palestina in Israƫlische schoolboeken wordt weergegeven.

Nurit Peled is de dochter van de generaal Peled. Zij verloor haar dochter bij een zelfmoordaanslag. Zij onderzocht schoolboeken in Israƫl en kwam tot de vaststelling dat Israƫl haar kinderen opvoedt met haat voor de Palestijnen, ook via de schoolboeken.

Als je een volk opvoedt met haat, weet je waar je begint, maar niet waar het eindigt. Als de harten gevoed worden met haat, is er geen plaats meer voor respect, dialoog of menselijk gedrag.

Graaf Folke Bernadotte was op 20 mei 1948 in Palestina aangekomen en bleef er tot Joodse terroristen hem in september vermoordden omdat hij het ā€˜gewaagdā€™ had een voorstel in te dienen om het land opnieuw in twee helften te delen en de eis op tafel had gelegd voor onvoorwaardelijke terugkeer van alle vluchtelingen.Ā  (De Etnische zuivering van Palestina, Ilan PappĆ© p.178)

Ā© Foto’s gallerij: Palestina Solidariteit vzw.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be