© foto: Liraz Charhi, Ninara, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons
Progressief imago maar geen progressieve politieke standpunten.
Op 27 mei zou de Israëlische zangeres Liraz Charhi optreden in Brugge. Liraz Charhi is een Israëlische zangeres en actrice met Iraanse roots die westerse popmuziek combineert met oosterse invloeden. Bovendien speelde ze mee in een aantal succesvolle films en theaterproducties. Daarnaast profileert zij zich als een feministische stem voor vrijheid, de stem van vrouwen wereldwijd voor vrijheid, waarbij zij het ook opneemt voor de onderdrukte Iraanse vrouwen.
Dat klinkt allemaal fraai en progressief en dat motiveerde concertzaal ‘Snuffel’, een concertzaal die in Brugge bekend is als bastion van progressieve en bruisende energie, om haar te boeken voor een avond met verfrissende muziek.
Tot daar haar positieve imago. Echter daar waar haar imago heel progressief is, blijkt haar standpunt als het gaat om de Israëlische apartheidspolitiek tegenover het Palestijnse volk heel wat minder positief.
In ‘Tehran’, eén van de films waarin zij meespeelt, speelt zij een Mossad agente die infiltreert in Iran, waarbij zij een bombardement voorbereidt van de Israëlische luchtmacht op een nucleaire installatie in Iran. In een interview over die film vraagt de interviewer haar “Als je een geheim agent was in het ‘echte leven’, wat zou dan je droomjob zijn?” Liraz antwoordde “Hetzelfde als in de film”. Een nogal onthutsend antwoord voor een artieste die zich profileert als een stem voor de onderdrukte vrouwen wereldwijd.
Eind 2022 liet zij zich ook uitnodigen als eregaste voor een interview op de ambassade van Berlijn, dat samen werd georganiseerd met FDD. FDD of ‘Fund For Democracy’ is een zionistische en neoconservatieve, havikachtige, lobbygroep.
Naar aanleiding van Newroz (Koerdisch Nieuwjaar in Iran), liet zij zich recent ook uitnodigen voor een evenement in Tel Aviv, met topmannen van het Israëlische leger, georganiseerd door de World Jewish Council, eveneens een zionistische lobbygroep die banden heeft met het Israëlische staatsapparaat.
Voor een aantal sociaal geëngageerde Bruggelingen die strijden vóór mensenrechten en tégen apartheid, was dit alles méér dan voldoende om te protesteren en te vragen om het optreden van Liraz Charhi te boycotten.
Concertzaal Snuffel, na confrontatie met de politieke standpunten van Liraz Charhi, nam de moedige beslissing om hun concertzaal niet langer ter beschikking te stellen voor het optreden van Liraz Charhi.
De stad Brugge besloot om het optreden gewoon te verplaatsen naar de MAZ/Magdalenazaal.
Uit protest tegen deze beslissing van de stad werd een petitie gestart. Israëlisch historicus Ilan Pappé (auteur van ‘The etnic cleansing of Palestine’) en de Frans-Palestijnse advocaat Salah Hamouri ondertekenden daarop, samen met tientallen anderen deze petitie met als vraag om dit concert af te gelasten.
De coalitie van sociaal geëngageerde Bruggelingen besliste om, indien het optreden nog steeds zou door gaan, alvast te demonstreren.
Palestina Solidariteit dankt de geëngageerde Bruggelingen voor hun protest en steunt hen hierin.
Wie een mail wil sturen naar concertzaal Snuffel om hen te feliciteren met hun moedige standpunt, kan dit via het mailadres info@snuffel.be of via de website https://snuffel.be/events/