IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Dertien Palestijnse doden bij Israëlische luchtaanval

Facebook
Twitter
Email
Print

© foto: bombardement Gazastrook 9 mei 2023, Palestinian Centre for Human Rights

9 mei 2023
Bij Israëlische bombardementen op de Gazastrook vonden dertien Palestijnen de dood, onder wie tien burgers. Juist vorige week werd een wapenstilstand van kracht, die nu door Israël is verbroken.

Veertig Israëlische gevechtsvliegtuigen voerden afgelopen nacht een verrassingsaanval uit op de Gazastrook. De bombardementen kostten dertien Palestijnen het leven, onder wie drie commandanten van de Al-Quds Brigades, de militaire tak van de verzetsorganisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). Ook hun gezinsleden, onder wie drie jonge kinderen, kwamen om.

Onder de gedode burgers is de in Gaza bekende medicus Jamal Khaswan, voorzitter van de raad van bestuur van het Al-Wafa ziekenhuis en voormalig voorzitter van de tandartsenassociatie in Gaza. Ook zijn vrouw en zoon, een student medische wetenschappen, werden gedood. Khaswan had de Russische nationaliteit.
Twintig gewonden zijn in ziekenhuizen opgenomen, onder wie drie kinderen en zeven vrouwen. Meerdere gewonden verkeren in kritieke toestand en er wordt rekening mee gehouden dat het dodental verder oploopt.
Precies een week eerder, op dinsdag 2 mei, voerden PIJ en Israël wederzijds aanvallen uit. PIJ schoot vanuit de Gazastrook circa honderd projectielen op Israël af als vergelding voor de dood van zijn woordvoerder Khader Adnan. Die stierf na een hongerstaking van 87 dagen in een Israëlische gevangenis, waar hij onder administratieve detentie – zonder formele aanklacht en recht op een proces – werd vastgehouden.
Bij de beschietingen van PIJ vielen drie lichtgewonden. Israël op zijn beurt voerde bombardementen op de Gazastrook uit, die één Palestijn het leven kostten. Dankzij bemiddeling van Egypte en Qatar werd een wapenstilstand overeengekomen, die nu door Israël is verbroken.

Bron: https://rightsforum.org/dertien-palestijnse-doden-door-israelische-luchtaanval-op-gazastrook/

Lees ook: https://palestinasolidariteit.be/2023/05/11/het-israelische-bloedvergieten-in-de-gazastrook-verenigt-meerderheid-en-oppositie-in-israel-%ef%bf%bc/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be