IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Handelaars van de dood vieren Israëls “droom” op luchtshow van Parijs.

Facebook
Twitter
Email
Print

©Foto:I, Mirgolth, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Drones zijn overheersingswapens.

Kinderen in Gaza groeien op met het zoemende geluid van deze op afstand bestuurbare gevechtsvliegtuigen. Het geluid herinnert miljoenen Palestijnen er dagelijks aan dat ze geen privacy hebben. Israël is alomtegenwoordig.
Drones en helikopters vlogen deze week over Jenin, terwijl Israël een inval uitvoerde waarbij zes Palestijnen werden gedood.

Iets meer dan een maand eerder voerden drones in totaal 115 luchtaanvallen uit tijdens het laatste grote offensief tegen Gaza, volgens gegevens gepubliceerd door The Jerusalem Post.
Drones, suggereerde die krant, staan centraal in de recente militaire activiteiten van Israël. Lang gebruikt boven Gaza, verschijnen ze nu regelmatig op de Westelijke Jordaanoever.
Yoav Gallant, de Israëlische minister van defensie, was maandag op bezoek in Frankrijk, terwijl het leger waarvoor hij de politieke verantwoordelijkheid draagt, de inwoners van Jenin terroriseerde.

Gallant opende formeel het Israëlische paviljoen op de Paris Air Show – een beurs waar al meer dan 100 jaar ontwikkelingen in de lucht- en ruimtevaart en defensie-industrie worden getoonden en waar nieuwe bestellingen en partnerschappen worden beklonken.

Elbit Systems is deze week een van de grote trekpleisters in het Israëlische paviljoen.
Elbit, de grootste wapenexporteur van Israël, presenteert zijn drones als “volwassen oplossingen” – misschien een gecodeerde manier om te zeggen dat ze keer op keer op Palestijnen zijn getest.
De Hermes 900-drone, merkt het bedrijf op, “is aangeschaft door de IDF [het leger van Israël] en door meer dan een dozijn andere landen over de hele wereld.”
Elbit profiteert rijkelijk van zijn ‘volwassen oplossingen’. Een paar weken geleden kondigde het een orderachterstand aan ter waarde van bijna 16 miljard dollar.

Glimp in de toekomst

Regeringen die gewoonlijk de Russische invasie van Oekraïne aan de kaak stellen, zijn vaak bereid wapens te kopen die worden gebruikt om de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en Gaza te bestendigen.

Het zou dus geen verrassing moeten zijn dat Elbit het goed doet door de druk van NAVO-leden om hun militaire budgetten te laten groeien. Vorig jaar registreerde Elbit een stijging van ongeveer 40 procent in zijn Europese verkoop.
Tegelijkertijd heeft Elbit de kansen aangegrepen die de Abraham-akkoorden bieden. (link invoegen!)
De wapenexport naar de Arabische landen waarmee Israël normalisatieovereenkomsten heeft gesloten, is tussen 2022 en de voorgaande drie jaar met ongeveer 50 procent gestegen. Elbit is van plan om twee fabrieken in Marokko te openen.

Een andere dronemaker, Israel Aerospace Industries, viert zijn 70e verjaardag op de Paris Air Show.
In het promotiemateriaal van het bedrijf wordt geroemd dat zijn geschiedenis “intiem verweven” is met die van Israël, een staat die actief “de zionistische droom in praktijk brengt”.

Zionisme is de ideologie die ten grondslag ligt aan een koloniaal project waarbij Palestijnen tussen 1947 en 1949 massaal uit hun huizen werden verdreven. Vandaag de dag wordt de “zionistische droom” in praktijk gebracht door landroof op de Westelijke Jordaanoever en het opleggen van een belegering op Gaza.

Als onderdeel van zijn toewijding aan de “zionistische droom”, zal Israel Aerospace Industries de nieuwste “configuratie” van zijn Heron-drone promoten op de Paris Air Show.
De brochure van het bedrijf vertelt dat de drone “bewezen is in de strijd met honderdduizenden vlieguren”. Het specificeert niet hoeveel van die uren geweld tegen Palestijnen inhielden – of, zoals de bazen van het bedrijf zouden verkiezen – het realiseren van de ‘zionistische droom’.

Rafael, een vooraanstaand Israëlisch wapenbedrijf, heeft ook een team naar de Paris Air Show gestuurd.
Het onthult Sky Sonic – blijkbaar “het eerste in zijn soort anti-hypersonische raketverdedigingssysteem.”
De Rafael-stand in Parijs geeft bezoekers de kans om “getuige te zijn van de toekomst van defensietechnologie”, heeft het bedrijf beloofd.
Rafael is vooral bekend als het belangrijkste bedrijf achter Iron Dome, een raketonderschepper die in werking treedt elke keer dat Israël Gaza bombardeert.

Bron: https://electronicintifada.net/blogs/david-cronin/merchants-death-celebrate-israels-dream-paris-air-show?fbclid=IwAR06TYse1u6YqDXA05cTurhRGDpu_lsB9jiIE7tRWqrZLdR2KyYLfwIxXWM

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be