IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Opinie: Stop de straffeloosheid!

Facebook
Twitter
Email
Print

Ā© Foto: National Archives and Records Administration, Public domain, via Wikimedia Commons. 3O jaar sinds het Oslo vredesplan van 1993, geen oplossing in zicht.

Als mensen vanwege oorlogsmisdaden veroordeeld worden, horen we vaak het commentaar: ā€˜hoe is het mogelijk! Dat mensen daartoe in staat zijn!ā€™
Er zijn twee belangrijke verklaringen voor gruweldaden die collectief worden gepleegd. De eerste verklaring is: mensen hebben een militaire training gehad. Ze hebben instructies gekregen hoe ze op bepaalde situaties moeten reageren. Ze hebben vriendschappen in het leger ontwikkeld. Soldaten doen collectief wat hen is opgedragen. Iemand heeft wel eens gezegd: ā€˜oorlog is uit de hand gelopen groepsgedragā€™. Als iedereen het doet, waarom zou ik het dan niet doen?
De tweede verklaring voor grootschalige gruwelen in de geschiedenis is: straffeloosheid. Je kunt je gang gaan. Er is niemand die je terecht wijst.

Als mensen geen moreel kompas meer hebben moeten ze gestraft worden. Anders gaat het plegen van collectieve wandaden gewoon door.
De dood van George Floyd op 25 mei 2020 als gevolg van een wreed politie-optreden bracht wereldwijd een protestbeweging tot stand. De vier betrokken agenten werden direct ontslagen
De hoofdschuldige kreeg een gevangenisstraf van 22,5 jaar.
Is er verontwaardiging in de wereld over Israƫlische soldaten of agenten die minderjarigen doodschieten? Niet genoeg in ieder geval om de inertie van politici te breken.
De tragiek van onze door media beheerste wereld is dat verontwaardiging selectief is. Velen maken zich zorgen over de militaire bezetting van de OekraĆÆne. De IsraĆ«lische militaire bezetting van de Westbank van meer dan 50 jaar raakt politici blijkbaar minder.
Hoe kan het zijn dat Israƫlische soldaten straffeloos Palestijnse burgers doden of levenslang verminken?

We moeten vaststellen dat langzamerhand het kookpunt in de Palestijnse zaak bereikt is.
Het is choquerend dat na jarenlange pesterijen bedoeĆÆenen hun verblijfplaats verlaten.
Wat is de betekenis van beton te storten in waterbronnen, die voor plaatselijke Palestijnse gemeenschappen een levensader zijn?
Waarom worden wegen afgesloten?
Waarom worden autoā€™s van Palestijnen door kolonisten willekeurig in brand gestoken?
Waarom kunnen ze ongehinderd huizen bekogelen van Palestijnen? Waarom wordt er niemand door het Israƫlische leger gearresteerd?
Waar is de internationale verontwaardiging bij de buitenproportionele vergeldingsactie van het Israƫlische leger in mei 2023? Burgerdoelen met zwaar geschut bombarderen mag dat opeens wel? En hoeveel schade richten deze aanvallen niet aan bij onschuldige burgers. Kinderen die bedplassen en niet meer alleen durven te slapen. Ouders die voortdurend onderdruk staan zonder dat er enig perspectief is.
En wat is de achtergrond van de Israƫlische bezettende macht om alle export vanuit de Gazastrook te blokkeren? Het is onmogelijk om hier een goede verklaring voor te vinden. Er blijft maar ƩƩn conclusie over: hier wordt burgers het leven onmogelijk gemaakt, omdat ze Palestijn zijn.
Al deze voorbeelden worden nader toegelicht in de Palestina nieuwsbrief van september 2023.
Waarom tenslotte accepteert Belgiƫ wel Palestijnen als vluchteling en blijft Belgiƫ tegelijk beleefd tegen de vertegenwoordigers van de Israƫlische regering?
Ons geduld is op.

Europa moet het handelsverdrag met Israƫl verbreken wegens ernstige mensenrechtenschendingen.
De VS moet de militaire steun aan Israƫl van meer dan 3 miljard Euro onmiddellijk stopzetten.
Waarom sturen we de ambassadeur van IsraĆ«l niet naar huis als hij de opmerking van minister Gennez over dorpen die van de kaart worden geveegd ā€œsmaadā€ noemt.
Op alle manieren moeten we laten zien dat het zo niet verder kan.
STOP DE STRAFFELOOSHEID!

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be