IEDER MENS IS GELIJK

Search

Grafitti in Palestina ‘horen, zien en zwijgen’

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Palestina Solidariteit, graffiti in het Dheishe vluchtelingenkamp in Bethlehem. 

Inleefreizigers van Palestina Solidariteit bezochten het Dheishe kamp en staan voor de graffiti: horen, zien en zwijgen, een cartoon van de Palestijnse cartoonist Naji al Ali, die in augustus 1987 in Londen vermoord werd.

Tijdens de jaren tachtig werden verschillende intellectuelen, schrijvers en o.a. ook de PLO vertegenwoordiger van Brussel, Naïm Khader, vermoord in Europese landen. Dit allemaal zonder dat de daders gevat werden.

De Mossad (buitenlandse geheime dienst van Israël) kan ‘veilig opereren’ in de westerse landen. Zoveel invloed heeft de Mossad in België dat die zelfs Belgische toeristen, die naar Israël vliegen, kan ondervragen in de luchthaven in Zaventem. Zou België dat ook mogen in Tel Aviv?

Naji Ali maakte veel cartoons, over de Nakba, het lijden van het Palestijnse volk, de kolonisatie van Palestina, de bezetting door Israël, enz

Hieronder een korte reportage ‘Walls of the camp’ over de grafitti in het Dheishe vluchtelingen kamp.

Politici schreeuwen moord en brand over de mensenrechtenschendingen in Oekraïne, maar over de continue diefstal van gronden in Palestina, de vernielingen van hun huizen of de moordpartijen in de bezette Palestijnse gebieden wordt gezwegen.
De jarenlange mensenrechtenschendingen in Palestina tellen niet voor onze politici en vele journalisten.

Met de extreem-rechtse Israëlische regering wordt verder onderhandeld, samengewerkt en handel gedreven als de meest normale zaak. Dat er racistische wetten worden uitgevaardigd en een heel apartheidssysteem wordt uitgebouwd is geen probleem voor onze politici en de meeste journalisten.
Over ‘onze waarden’ wordt niet gesproken.
Dat de mensenrechten geschonden worden, al tientallen jaren, wordt verzwegen.
Dat het Internationaal Recht en de VN-resoluties niet worden uitgevoerd, is niet belangrijk.
Wel eigen belang, of het nu financieel, macht of eigen job is, komt op de eerste plaats, boven het jarenlange leed van het Palestijnse volk of boven een rechtvaardige en duurzame oplossing voor Israëli’s en Palestijnen.

Verzet tegen de bezetting van Oekraïne wordt bejubeld, aangemoedigd, verdedigd, sterker nog: er worden wapens geleverd, munitie, artillerie, tanks, vliegtuigen.
Verzet tegen de bezetting in Palestina wordt voorgesteld als terreur tegen de bezetter, verzetsstrijders als terroristen. Verzetstrijders vermoorden wordt voorgesteld als een ‘schoonmaakoperatie’. Burgers bombarderen in de Gazastrook als een recht op verdediging door de bezetter, Israël.

© Cartoon: Latuff over de dubbele standaarden van boycot

Waar zijn onze journalisten die achtergrondinformatie geven mensen kritisch leren denken?

Waar zijn onze politici die onze waarden durven verdedigen: de mensenrechten, democratie en het Internationaal Recht? Het geweten is ‘zoek’ bij gezagsdragers in België en Europa.

Hierdoor wordt een groot deel van onze Belgische bevolking meegesleurd in dit denken en dus ook medeplichtig aan het onrecht in Palestina door de onverschilligheid.

De president van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, bejubelde
ter gelengeheid van 75 jaar (mei 2023) Israël schaamteloos ‘onze gelijke’ waarden met Israël en de 75 jarige samenwerking met dit land, dat zelfs misdaden tegen de menselijkheid heeft gedaan en nog doet. Maar ook dichter bij huis krijgt Israël alle lof uit politieke hoek, zo prees Bart De Wever van NVA Israël voor zijn 75e verjaardag met een persoonlijke speech.

© Foto’s  Palestina Solidariteit

Graffiti gemaakt in het New Askar vluchtelingenkamp door het Keffiyeh centrum en Palestina Solidareiteit in 2022, een boodschap van hoop en samenhorigheid,.

Ook Palestina Solidariteit gebruikt maakt soms grafitti, In onze campagne ‘ bezoek Palestina voor het te laat is’ probeerden we voorbijgangers te prikkelen door de kaarten van Palestina op de straat te tekenen.

© Cartoons: Palestina Solidariteit, album van de Palestijnse cartoonist Naji al Ali.

Palestina Solidariteit heeft een tentoonstelling ter beschikking met de cartoons van Naji al Ali, thema Nakba, meer info via ons secretariaat: secretariaat@palestinasolidariteit.be 

© Foto’s: Grafitti e.a.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be