IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Persbericht: ‘Gaza ontploft’

Facebook
Twitter
Email
Print

© foto: Rami Arrouqi, 8 oktober, residentie Al Aklouk in Gaza stad

Was u verbaasd? 16 jaar lang meer dan 2 miljoen mensen opgesloten in de ‘openluchtgevangenis’ in de Gazastrook, hun mogelijkheden beperkt, hun toekomst gestolen; afhankelijk voor basisbehoeften als water en elektriciteit van een bezettende zwaarbewapende macht, die de inwoners langzaam maar zeker over de rand van de afgrond duwt.

Wie de situatie kent, weet dat dit fout en onhoudbaar is. Dat deze explosie van geweld nu gebeurt met jammer genoeg weer honderden doden en nog meer gewonden bij Israëli’s en Palestijnen, is het gevolg van een uitzichtloze politiek van bezetting en een steeds verdergaande agressieve kolonisatie van het land.

Nelson Mandela legde in 1999 de Palestijnse Gazastrook uit:

“De geschiedenis leert ons dat de methoden van politieke actie waarvoor het volk kiest worden bepaald door de onderdrukker. Als de onderdrukker vreedzame middelen gebruikt, zullen de onderdrukten nooit hun toevlucht nemen tot geweld. Wanneer de onderdrukker geweld gebruikt, hebben de onderdrukten geen andere keuze dan wraak te nemen met soortgelijke vormen van actie.”

Israël, dat herhaaldelijk werd veroordeeld door de VN weigert, sinds zijn ontstaan in 1949, tientallen VN-resoluties uit te voeren, ook van de VN-Veiligheidsraad.

Als Europa werkelijk een oplossing wil via een vreedzame weg, moet het alle geweld afkeuren, ook de gewelddadige Israëlische bezetting.

Europa moet zijn woorden omzetten in daden en Israël dwingen de rechten van het Palestijnse volk te herstellen, waarbij het internationaal recht de leidraad is.

Als de VS, maar ook de Europese Unie en zijn lidstaten, blijven weigeren om voldoende steun te geven aan het Palestijnse volk, zodat het terug winnen van diens vrijheid en rechten mogelijk wordt via vreedzame weg, is het onvermijdelijk dat groepen als Hamas zullen blijven concluderen dat gewapende strijd de enige manier is om het Palestijnse volk zijn vrijheid terug te geven, zoals zij met de grootschalige aanval op Israël, op dit moment, duidelijk maken.

Maar de wereld, en dichter bij ons Europa en onze politici, lieten al die jaren begaan. Wie misdaden laat begaan is medeplichtig aan het voortduren van dit gewapende conflict en het sterven van vele gewone burgers.

Palestina Solidariteit
9 oktober 2023

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be