IEDER MENS IS GELIJK

Search

Academische banden met Israël verbreken

Facebook
Twitter
Email
Print

© Foto: Palestina Solidariteit, manifestatie 11/11, Brussel

In een open brief verklaren 3400 personeelsleden van de vijf Vlaamse Universiteiten aan de rectoren om duidelijk positie te kiezen tegenover Israël en de banden met de academische instellingen in Israël te verbreken. Er zijn samenwerkingsverbanden met 12 universitaire instituten. Via de Europese Commissie zijn er ongeveer 22 onderzoeksprojecten waarin Israëlische academische instellingen deelnemen. Het gaat om Horizon Europe met een financiële ondersteuning van in totaal 95,5 miljard Euro.

“De academische samenwerking van Israël met Europese partners kan je zien als een manier om een respectabel, ‘westers’ imago uit te bouwen. Net zoals de culturele samenwerking – denk aan Eurosong – kun je dat als een soort witwaspraktijk beschouwen. De bedoeling is dat we Israël als ‘een van ons’ zien. Dat draagt rechtstreeks bij tot de normalisering van mensenrechtenschendingen. De extreme schendingen in de huidige oorlog maken dat veel academici vinden dat onze instellingen zich hiervoor niet langer mogen laten misbruiken.”

Hoogleraar Mensenrechten van U-Gent Eva Brems is voor een opschorting van de academische samenwerking met Israël. “Dit is een extreme situatie waarbij veel academici een duidelijke lijn willen trekken. Daarom lijkt het me aangewezen de samenwerking met alle Israëlische partners stop te zetten.”

Verschillende rectoren komen echter niet verder dan wat vrijblijvende formuleringen.

Selectieve verontwaardiging is ook hier aan de orde. De universiteiten reageerden wel eensgezind na de inval van Rusland in de Oekraïne. En na de opsluiting van professor Djalali in Iran werden met dat land de academische banden verbroken.

Veel Israëlische universiteiten steunen de Israëlische vergeldingsactie in de Gazastrook. Er is financiële, logistieke en morele steun voor het Israëlische leger. Structureel werken universiteiten mee aan het ontwikkelen van militaire producten. Het Israëlische instituut voor technologie werkt samen met Elbit Systems, dat onder andere drones levert aan het Israëlische leger.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20231120_97761982

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be