IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Interview Ilan Pappé, het is erger dan etnische zuivering 

Facebook
Twitter
Email
Print

© Screenshot interview op YouTube kanaal Al Jazeera

Voordat u Israël verliet werd u tegengewerkt op de universiteit en veroordeeld in de Knesset. U komt uit een joods gezin. Hoe bent u tot uw kritische standpunten gekomen? 

Het is niet één gebeurtenis waardoor ik afstand genomen heb van het zionisme. Het was een proces. Ik ben geïndoctrineerd in mijn jeugd. Maar ik houd van geschiedenis. Ik ben een geschiedeniskundige. Het is door onderzoek dat ik mijn standpunten moest veranderen. Wat zeker ook een rol speelt, is dat ik mijn studie in Oxford wilde verderzetten. Ik had toevallig ook een Arabische supervisor in mijn studie. Dat was toeval. Ik ontmoette veel Palestijnen. 

In de jaren negentig na de Oslo-akkoorden was ik niet optimistisch zoals de anderen. Ik wist hoe de jonge generatie onderwijs kreeg: veel meer zionistisch, veel meer extreem.  

Wat zijn voor u bepalende gebeurtenissen in de geschiedenis van Israël? 

Er is niet één gebeurtenis, maar waarschijnlijk is 1948 erg belangrijk. 

Bij wat er nu gebeurt in de Gazastrook moet je beseffen hoe de Gazastrook ontstaan is. Er zijn niet veel mensen die dit weten. De Gazastrook is een Israëlische uitvinding uit 1948. Vóór 1948 was Gaza een kleine plaats en erg internationaal, want het lag op de verbindingsroute tussen Egypte en Turkije. Er woonden joden, christenen en moslims in vrede samen. Toen kwam de Nakba, de catastrofe, de etnische zuivering van Palestina. De Palestijnen werden verdreven naar Libanon, Syrië en Jordanië. Egypte weigerde Palestijnen toe te laten tot zijn grondgebied. Alle vluchtelingen die naar het zuiden trokken, honderdduizenden, konden zich in de Gazastrook vestigen. Egypte mocht het bestuur erover krijgen. De Gazastrook werd één groot vluchtelingenkamp met ondragelijke omstandigheden. De situatie werd slechter in 1967 toen Israël het bestuur overnam en nog erger in 2007, toen de blokkade van de Gazastrook begon. Jonge mensen kennen alleen maar de blokkade en de vier periodes van bombardementen. 7 oktober 2023 is een reactie op de jarenlang blokkade en het vluchteling-zijn als gevolg van de etnische zuivering in 1948. 

Is de internationale gemeenschap op een bepaalde manier medeplichtig aan de etnische zuivering die nu plaats vindt? 

Wat we nu meemaken is genocide. Het is dus nu in de Gazastrook veel erger dan de etnische zuivering in 1948. 

Inderdaad is er dezelfde onverschilligheid als die er was in 1948. Maar het is wel kwalijker. In 1948 was er geen televisie en geen internet. De informatie die we nu hebben, is veel gedetailleerder. 

De VS geeft Israël welbewust een blanco cheque aan Israël om door te gaan met de genocide. 

U bent voorstander van de één-staat-oplossing. Hoe stelt u zich dat voor? 

De één-staat-oplossing is niet verenigbaar met zionisme als heersende ideologie. De één-staat-oplossing, overigens ook de tweestatenoplossing, is alleen mogelijk als Israël gedekoloniseerd wordt. 

Hoe ik het mij voorstel. 

Ten eerste is er een desintegratie van binnenuit. Seculiere en orthodoxe joden hebben niets gemeenschappelijk. Ze sluiten elkaar uit. Ik geloof dat we het eindpunt bereikt hebben van het zionistische project. 

Ten tweede: Als er een knik komt in de militaire steun van de VS voor Israël, om wat voor reden ook, zal dat grote gevolgen hebben voor de economie van Israël. 

Als Israël een democratische staat wordt van joden en Palestijnen, zullen veel joden met Europese wortels Israël verlaten. Hetzelfde gebeurde in Zuid-Afrika. 

In de Eén Democratische Staat Campagne stellen we vast dat er een steeds grotere groep Palestijnen voor de één-staat-oplossing is. Dat komt omdat jongeren, die internet raadplegen, een zeer groot deel uitmaken van de totale bevolking. Ik ben ervan overtuigd dat we op een keerpunt zitten. 

In Israël is de situatie anders. Zionisten in Israël zijn voor geen enkele oplossing die een eind kan maken aan het onrecht dat Palestijnen is aangedaan. Daarom is druk van buitenaf noodzakelijk. Hierin is de BDS-beweging belangrijk. En er moet één democratische Palestijnse beweging komen met een politieke agenda, waarin alle Palestijnen zich in kunnen herkennen.  

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be