Apartheid Vrije Zone

Apartheid Vrije Zones

De AVZ-campagne staat voor actieve solidariteit met het Palestijnse volk, en in dezelfde lijn met alle onderdrukte volkeren wereldwijd die strijden voor rechtvaardigheid. Terzelfdertijd gaan de publieke plaatsen het engagement aan om een integere plaats te worden door ervoor te zorgen dat hun werking op geen enkel vlak onderdrukking ondersteunt.
Door deel te nemen aan de anti-apartheid campagne kunnen publieke plaatsen de vraag voor gerechtigheid en gelijkwaardigheid voor het Palestijnse volk onderschrijven. Terzelfdertijd gaan de publieke plaatsen het engagement aan om een integere plaats te worden door ervoor te zorgen dat hun werking op geen enkel vlak onderdrukking ondersteunt. De AVZ-campagne staat voor actieve solidariteit met het Palestijnse volk, en in dezelfde lijn met alle onderdrukte volkeren wereldwijd die strijden voor rechtvaardigheid.

Wat is een Apartheid Vrije Zone?

De Apartheid Vrije Zone-campagne wil een trekkende rol spelen bij de creatie van ruimtes en plaatsen die vrij zijn van racisme, discriminatie en flagrante mensenrechtenschendingen zoals apartheid. Als geƫngageerde burgers willen we er zeker van zijn dat de ruimtes waar wij gebruik van maken of aan deelnemen niet bijdragen tot het onderhouden van een apartheidsregime of voordeel halen uit schendingen van de universele rechten van de mens.
Wij vragen aan scholen, verenigingen, winkels, restaurants, vakbonden, sportploegen, stadsbesturen en gemeenteraden, maar ook aan individuen en iedereen die hier niet noodzakelijk gespecifieerd werd, om zich apartheid-vrij te verklaren.
Door deel te nemen aan de anti-apartheid campagne kunnen publieke plaatsen de vraag voor gerechtigheid en gelijkwaardigheid voor het Palestijnse volk onderschrijven. Terzelfdertijd gaan de publieke plaatsen het engagement aan om een integere plaats te worden door ervoor te zorgen dat hun werking op geen enkel vlak onderdrukking ondersteunt.
De AVZ-campagne staat voor actieve solidariteit met het Palestijnse volk, en in dezelfde lijn met alle onderdrukte volkeren wereldwijd die strijden voor rechtvaardigheid.

Hoe kan je deelnemen aan de AVZ campagne?

ā€‹Om deel te nemen aan de campagne teken je onze engagementsverklaring waarin gesteld wordt dat de betreffende publieke plaats zich engageert om actief de samenwerking stop te zetten met organisaties, bedrijven, publieke plaatsenā€¦ die uit IsraĆ«l komen. Door de economie van IsraĆ«l te ondersteunen, wordt immers de apartheid in stand gehouden.

Heel wat organisaties, verenigingen en ondernemingen gingen reeds het engagement aan. Hier kan je doorklikken naar de volledige lijst met namen en logo’s.

Praktische richtlijnen in samenwerking met de organisatoren

Onderzoek alle samenwerkingsverbanden van de publieke plaats en elimineer die die bijdragen tot het apartheidsregime.

  • Onderzoek alle producten, bestellingen, aanbestedingenā€¦ in de publieke plaats en elimineer die die afkomstig zijn uit bezet gebied of waarbij de bezetting van de gebieden voordelig is voor het bedrijf dat de producten produceert.
  • Organiseer workshops, filmavonden en infoavonden organiseren om het bewustzijn over de situatie in Palestina te vergroten.
  • Maak duidelijk waarom je de campagne onderschrijft en je het belangrijk vindt om een AVZ te zijn.
    Spreek andere publieke plaatsen aan om ook deel te nemen.
  • Draag het logo van de campagne uit, bijvoorbeeld door de sticker op de toegangsdeur te hangen. Op die manier maak je duidelijk aan je cliĆ«nteel en bezoekers dat je actief deelneemt aan de campagne pro mensenrechten en tegen apartheid. Zo vergroot je het bewustzijn

Niet alle algemene richtlijnen zullen van toepassing zijn op alle deelnemende actoren. De verschillende actoren hebben immers, afhankelijk van het veld waarin ze werkzaam zijn, verschillende samenwerkingen met bedrijven.

Internationale Campagne

De ‘Apartheid Free Zones campaign’ is een internationale campagne die gecoƶrdineerd wordt vanuit de BNC (BDS National Committee). De campagne wil proactieve plaatsen van solidariteit creĆ«ren, waar discriminatie en racisme niet getolereerd wordt, en waar op geen enkele manier bijgedragen wordt aan Apartheid en onderdrukking. De campagne loopt momenteel actief in Griekenland, BelgiĆ«, Spanje, ItaliĆ« en Noorwegen. Voor meer uitleg over de internationale campagne en updates kan je terecht op de internationale campagne website. Daar kan je ook de kaart met alle apartheidsvrije zones bekijken. 

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be