Culturele boycot acties

Academisch en Culturele boycot

Academische en culturele boycot

In BelgiĆ« werd BACBI in 2015 opgericht voor de Belgische academische en culturele boycot van IsraĆ«l. 496 Belgische academici en 198 artiesten ondertekende reeds de oproep.Ā 

Volg deze link om meer te lezenĀ 

Stop Law Train campagne

De Law Train campagne was een groot gemeenschappelijk initiatief met vele organisaties en tientallen professoren die zich maandenlang inzetten om de openbare opinie, hun collega’s en de universiteiten ten sensibiliseren over hoe problematisch een samenwerking met de IsraĆ«lische politie was. De Universiteit van Gent was de eerste die daarom een mensenrechtencharter opstelde om zulke mistoestanden in de toekomst te vermijden en ook de KULeuven engageerde om een gelijkaardige extra screening van samenwerkingsprojecten te starten en partners die medeplichtig zijn aan de schending van mensenrechten uit te sluiten. De KULeuven sprak zich ook publiekelijk uit tegen het project. Lees meer

Campagne Eurovisiesongfestival 2019

7 september 2018 brief van artiesten

Wij, ondergetekende kunstenaars uit Europa en daarbuiten, steunen de dringende oproep van Palestijnse kunstenaars om het Eurovisiesongfestival van 2019 dat door Israƫl zal worden georganiseerd, te boycotten.

Zolang de Palestijnen geen vrijheid, rechtvaardigheid en gelijke rechten kennen, kan er geen ā€˜business as usualā€™ zijn met de staat die hen die basisrechten ontzegt.

Op 14 mei, slechts enkele dagen na de IsraĆ«lische overwinning op het Eurovisiesong festival heeft het IsraĆ«lische leger 62 ongewapende Palestijnse betogers gedood waaronder 6 kinderen. Honderden raakten gewond, het merendeel doordat met scherp werd geschoten. Amnesty International heeft dit beleid om te schieten met als doel ā€œte doden of verminkenā€ veroordeeld en Human Rights Watch sprak over de moorden als ā€œonwettig en berekendā€.

Het Eurovisiesongfestival 2019 moet geboycot worden als Israƫl als gastheer optreedt terwijl in dat land de ernstige, decennialange schendingen van Palestijnse mensenrechten blijven doorgaan.

Wij begrijpen dat de Europese Broadcasting Union vraagt dat IsraĆ«l een locatie kiest die ā€˜niet voor verdeeldheidā€™ zal zorgen voor Eurovisiesong 2019. Maar de EBU zou een optreden in IsraĆ«l gewoonweg moeten annuleren en de wedstrijd verplaatsen naar een land waar de mensenrechten gerespecteerd worden.

Onrechtvaardigheid veroorzaakt verdeeldheid, maar streven naar waardigheid en mensenrechten creƫert verbondenheid.

De Belgische ondertekenaars zijn: DAAN, Raymond Van het Groenewoud, Stef Kamil Carlens, Slongsdievanongs, DJ Murdock, Psiertje Boukhit Wiebe Hennes, Code Rouge, Salahdine Ibnou, Junior Mthombeni, Alain Platel, Luca Kortekaas, Charles Ducal, Fikry Elazzouzi, Erik Vlaminck, Rachida Lamrabet, Lieven De Cauter, Didi de Paris, Frieda Goffry, Joris Iven, Samira Saleh, Marijke Pinoy, Dirk Tuypens, Caroline Rottier, Ron Cornet, Nabil Mallet, Chokri Ben Chikha, Dominiqe Willaert, Mohamed Ikoubaan, LebuĆÆn Dā€™Haese.Ā 

Lees hier de publicatie in The Guardian met alle internationale ondertekenaarsĀ 

Gentse cultuurhuis Campo trekt zich terug uit Israƫl festival

Brieven aan Michael Borremans

Marijke Pinoy, Kristien Hemmerechts en Lieve Franssen vragen aan Borremans om niet naar Israƫl te gaan

Lees meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be