Sportieve boycot acties

Sportieve Boycot acties

Ook tijdens de strijd tegen de Zuid Afrikaanse Apartheid stonden de sportieve en culturele boycot centraal om het ware gezicht van het racistische en repressieve regime te tonen. De BDS beweging doet hetzelfde en vraagt om Israƫlische teams uit te sluiten van internationale competities zolang de schendingen van mensenrechten en internationaal recht tegen de Palestijnse bevolking doorgaan.

Palestina Solidariteit ondersteunt vele initiatieven die rond sport en cultuur gebeuren in de BDS beweging. Deze campagnes zijn het meest actief wanneer er specifieke sportevenementen of wedstrijden plaatsvinden zo waren er bijvoorbeeld de match tussen de Belgische Rode Duivels en de IsraĆ«lische nationale ploeg, de Giro d’Italia, etc.

Israƫl misbruikt sport en cultuur voor propaganda doeleinden en probeert een imago op te bouwen van verdraagzaamheid, veiligheid en diversiteit dat in sterk contrast staat tot de dagelijkse discriminatie, geweld en repressie die de Palestijnse bevolking ondergaat aan de hand van het Israƫlische regime.

Daarbovenop worden de Palestijnse sporters overal belemmerd. Spelers uit Gaza kunnen niet trainen in de Westbank met de nationale ploeg. Spelers worden gearresteerd en in de benen geschoten, voetbalvelden werden gebombardeerd, materiaal wordt niet doorgelaten en zelfs de nationale truitjes werden niet doorgelaten op weg naar de Olympische Spelen in Braziliƫ.

Een flagrant voorbeeld was toen tijdens de laatste Olympische Spelen Israƫl de uniforms van de Palestijnse delegatie niet doorliet waardoor in allerlijl nieuwe kostuums moesten bedrukt worden.

Niet samenwerken met het apartheidsregime in Israƫl is de meest logische reactie maar de Israƫlische regering probeert activisten te beschuldigen van anti semitisme wanneer zij vragen om Israƫlische sportteams of optredens die gesponsord worden door de Israƫlische staat uit te sluiten.

Sport en cultuur zouden inderdaad mensen moeten samenbrengen, maar de Israƫlische regering gebruikt dit om haar regime van uitsluiting en apartheid in stand te houden. Net omdat sport mensen bij elkaar zou moeten brengen en gelijk zou moeten behandelen is het onaanvaardbaar dat een apartheidsregime wordt toegelaten in deze competities.

De eisen van de Boycot – Desinvestering – en Sancties campagne stellen duidelijk dat het aan IsraĆ«l is om de schendingen van het internationaal recht en mensenrechten stop te zetten en niet toegang tot internationale committees en wedstrijden te eisen en gelijkertijd miljoenen mensen hun rechten ontnemen.

Daarom sluiten steeds meer mensen zich aan bij deze campagnes die een krachtig signaal en de wereld geven dat burgers samen mensenrechten zullen blijven beschermen ook al doen FIFA, UEFA, de internationale wielerbond dat niet.

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be