IEDER MENS IS GELIJK

Nieuwsbrief 2

Facebook
Twitter
Email
Print

Editoriaal : Het Belgisch EU-voorzitterschap en de straffeloosheid van Israël

Sinds 1 juli leidt België het voorzitterschap van de Europese Unie. En wat is de houding van onze minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V)? Hij is ontgoocheld over het gebrek aan vooruitgang rond democratie en rechten van de mens in Congo, maar als er in de VN-mensenrechtenraad over het oprichten van een internationale onderzoekscommissie betreffende de Israëlische brutale aanval van 31 mei jl op de free Gaza-vloot moet gestemd worden, onthoudt België zich ondanks het feit dat er zich 6 Belgen op de geënterde boten bevonden!

Europarlementslid Jean-Luc Dehaene (CD&V) kant zich tegen het feit dat zijn Nederlandse collega’s van het CDA gaan samenwerken met de pro-Israëlische en extreemrechtse Geert Wilders van de PVV. Intussen is hij voorzitter van de Frans- Belgische bank Dexia die kredieten blijft verlenen voor de – volgens het internationaal recht illegale – bouw van Israëlische nederzettingen in de Palestijnse bezette gebieden. Dat doet denken aan de reactie van de voormalige Belgische minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (huidige EU-commissaris) die in 2000 opriep om niet meer naar Oostenrijk te reizen omdat toen de partij FPÖ van de extreemrechtse Jörg Haider tot de Oostenrijkse coalitieregering was toegetreden. Waar zaten deze moraalridders toen verleden jaar de Israëlische eerste minister Netanyahu een regering vormde met de extreemrechtse Avigdor Lieberman? Heeft onze minister van Buitenlandse Zaken Steven Van Ackere toen enige diplomatieke moed getoond om dit aan te klagen?

Ook naar aanleiding van de “vredesgesprekken” tussen Netanyahu en Abbas bleven Europa en België (die nochtans het EU-voorzitterschap waarneemt) op de vlakte.

Het ontbreekt de Belgische regering aan moed om een eigen buitenlandse visie te ontwikkelen en bijvoorbeeld de opschorting van het associatieverdrag tussen de EU en Israël te eisen. En als onze regering geen sancties durft te nemen, moeten de burgers zelf het voorbeeld geven door de boycotacties tegen Israëlische producten voort te zetten en mee te doen met de campagne van het actieplatform “Israël koloniseert – Dexia financiert” zolang de Israëlische repressie en bezetting van de Palestijnse gebieden voortduurt.

Palestina solidariteit meer dan ooit!

Het redactieteam Brussel, 20 oktober 2010

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be