IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Nieuwsbrief 4

Facebook
Twitter
Email
Print

Editoriaal : 2011, een kanteljaar voor de Palestijnen?

Er gaat geen maand voorbij of IsraeĢˆl kondigt de bouw aan van nieuwe joodse woningen in de sinds juni 1967 bezette gebieden (o.a. in Oost-Jeruzalem en op de rest van de Westelijke Jordaanoever). Het is overduidelijk dat de IsraeĢˆlische regering geen vrede wil en de bezetting gewoon voortzet.
Intussen gaat het Palestijns geweldloos verzet voort. In de wijken Silwan en Sheik Jarrah (in Oost-Jeruzalem) wordt wekelijks betoogd tegen het bouwen van woningen die uitsluitend voor joodse kolonisten toegankelijk zijn. Ook in Bilā€™in wordt er elke vrijdag actie gevoerd tegen het traceĢ van de apartheidsmuur die de toegang van de Palestijnse boeren tot hun olijfboomgaarden verhindert. Deze betogingen gaan telkens gepaard met een gewelddadige repressie (traangasgranaten, arrestaties, soms doden …) door het leger van de IsraeĢˆlische staat die zich de kampioen van de democratie en de vrije meningsuiting in het Midden-Oosten noemt.

Ook de BDS-campagne (boycot-desinvestering-sancties) tegen IsraeĢˆl heeft in steeds meer landen succes en er vertrekt ook dit jaar een internationale humanitaire vloot naar de Gazastrook.
Het geduld van het Palestijnse volk is echter niet oneindig. In Palestina zou wel eens zoals in de buurlanden een opstand kunnen uitbreken, een nieuwe Intifada. Als de Westerse en Arabische staten nu niet dringend hun verantwoordelijkheid opnemen, zullen ze opnieuw te laat komen en dreigt er onnodig bloed te worden vergoten. De tijd dringt.

In vele Arabische landen komen mensen geweldloos in opstand voor rechtvaardigheid, politieke rechten, waardigheid, gelijkheid, werk en democratie. De Westerse politici vinden de democratie in TunesieĢˆ, Egypte, LybieĢˆ terecht heel belangrijk. Gaan ze deze opstanden snel steunen, of moeten er eerst duizenden geweldloze demonstranten vermoord worden door de dictators die ze jarenlang gesteund hebben om hun belangen te vrijwaren? Zullen ze evenveel bezorgdheid tonen voor het lot van de Palestijnen als voor het veiligstellen van het Egyptisch vredesakkoord met de staat IsraeĢˆl die het niet zo nauw neemt met de democratische rechten van de Palestijnen? Zullen ze eindelijk ook democratie eisen in IsraeĢˆl? Hoelang nog zullen ze medeplichtig blijven door schuldig verzuim?

Het redactieteam Brussel, 27 februari 2011

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be