IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Israelische soldaten dwingen een 9-jarig kind zich als menselijk schild op te treden.

Facebook
Twitter
Email
Print

Meer en meer kinderen lijken doelwit te zijn van leger en kolonisten:

(Ismael Mohamad / United Press International) 

Israelische soldaten dwingen een 9-jarig kind zich als menselijk schild op te treden.

Voorgelegd door Adri Nieuwhof op vrijdag, 29/03/2013 – 15:25

Mustafa Wahdan (9), gedwongen om als menselijk schild te dienen.

Israëlische soldaten dwongen de negenjarige Mustafa Wahdan als levend schild te dienen tijdens de schermutselingen met Palestijnse demonstranten op 17 februari, zo berichtte de Palestijnse afdeling van Defence for Children International. De soldaten dwongen de jongen onder dreiging van een geweer om tussen hen in te lopen om zich zo te beschermen tegen de woede van de protesteerders.

Mustafa getuigde dat hij op weg was naar huis na een bezoek aan de carwash van zijn broer. Die carwash ligt op ongeveer 300 meter van een controlepost in de buurt van Ofer, een Israëlische gevangenis op de West Bank. Op dat moment escaleerden de schermutselingen. Toen hij dekking zocht in een winkel in de buurt, renden de Israëlische soldaten hem achterna.

Mustafa werd in hechtenis genomen en men beval hem zijn handen achter het hoofd te plaatsen. Naar verluidt gebruikten de soldaten hem gedurende enkele uren als menselijk schild, terwijl ze bussen traangas en rubberen kogels afvuurden op de protesteerders die stenen gooiden, volgens DCI-PS. Al die tijd hield één van de soldaten zijn geweer gericht op Mustafa’s rug.

“Iedere keer als ze traangas of kogels wilden afschieten naar de protesteerders, namen ze mij mee. Ik was echt bang dat ik zou geraakt worden door een steen of zoiets” zei Mustafa.

Mustafa werd vrijgelaten nadat zijn vader, Mohammed, ter plekke arriveerde en bij de soldaten de vrijlating van zijn zoon afsmeekte. “Eenmaal thuis was Mustafa nog steeds heel angstig. Hij was stil en wilde niet eten. ’s Morgens vertelde mijn vrouw me dat Mustafa beefde terwijl hij sliep. De volgende nacht plaste hij in zijn bed,” zei Mohammed Wahdan aan de DCI-PS.

Het gebruik van menselijke schilden is verboden door de internationale humanitaire wetgeving. Sinds 2004 heeft DCI-Palestine 20 gevallen gedocumenteerd van Palestijnse kinderen die als menselijk schild ingezet worden door Israëlische militairen. Negentien van deze gevallen vonden plaats na 2005, het jaar waarin het Israëlisch Hoger Gerechtshof deze praktijk verbood onder de Israëlische binnenlandse wetgeving.

Kolonist verwondt een negenjarige jongen in Hebron

video: Mohammed Yasin Qiniby uit Hebron werd aangevallen door kolonisten op weg naar school.

Ondertussen toont de bovenvermelde video beelden van een andere negenjarige, Yassin, die onlangs werd aangevallen door Israëlische kolonisten. DCI-PS heeft bericht dat een kolonist Yassin en zijn jongere broertje op 12 maart met grote stenen bekogelde nadat hij hen gezien had op het dak van hun huis in Hebron.

Eén steen raakte Yassin naast zijn oog en was er de oorzaak van dat hij van het dak op een betonnen vloer viel. Diezelfde dag werd Yassin met een ernstig gezwollen gezicht naar het ziekenhuis gebracht. Yassin’s jongere broertje bleef ongedeerd. Ooggetuigen in de al-Qazazin buurt in de oude stad van Hebron beschreven de dader als een grote man met een baard, in de dertig, die op een nabijgelegen dak achter een plastieken vat hurkte dat gevuld was met stenen.

Volgens Ayed Abu Eqtaish, DCI-PS’ directeur van het aansprakelijkheidprogramma, kwelt een kleine maar extreem gewelddadige aanwezigheid van kolonisten in Hebron routineus de Palestijnse bewoners, die veelvuldige vormen van beledigingen en  pesterijen moeten ondergaan “Deze hoogst abnormale situatie brengt een diepgewortelde angst voort in kinderen die in hun jonge jaren getuige zijn van aanvallen door kolonisten die totaal ongestraft blijven.”

Vasthoudingen in opmars

Islam, een negenjarig meisje, was vorige maand het doelwit van geweldpleging door kolonisten. Op 13 februari viel een groep van ongeveer zes vrouwelijke kolonisten het meisje en haar moeder aan terwijl ze stonden te wachten op de stoep bij het Salfit kruispunt vlakbij de Zaatara controlepost bij Nablus.

Islam en haar moeder trachtten te vluchten maar ze werden achtervolgd door de kolonisten. Eerst werden ze geduwd en vervolgens sloegen ze Islam’s moeder tegen de grond. In het violations bulletin van februari, uitgegeven door DCI-PS, staat:

Terwijl de kolonisten haar moeder schopten, schreeuwde Islam en probeerde hen weg te duwen. Er kwamen nog twee kolonisten aan die Islam tegen een hek schoven. Toen greep één van hen het meisje bij haar nek en hield haar in een wurggreep terwijl de andere haar in het gezicht sloeg. Daarna werd ze op de grond gegooid.

“Ik was aan het beven omdat ik erg bang was en bezorgd om mijn moeder,” zei Islam. “Ik barstte in tranen uit.” De kolonisten renden weg toen een Palestijnse man naderbij kwam om te helpen. Israëlische soldaten arriveerden kort daarna in militaire jeeps en begeleidden de kolonisten terug naar de Tappuah kolonie.

Sinds 2005 heeft de DCI-PS heeft meer dan 100 gevallen gedocumenteerd van geweldpleging door kolonisten zoals het gooien van stenen, afranselingen, schietpartijen en vernieling van eigendommen.

Het aantal kinderen in hechtenis dat vastgehouden wordt door Israël is in opmars, zo stelde de DCI-PS vast. In september van vorig jaar bevonden zich 189 Palestijnse kinderen in hechtenis.  Hoewel dit cijfer in oktober daalde naar 164, begon het daarna weer te stijgen. In november stond het aantal op 178, en het steeg naar 195 in december 2012 en naar 223 in januari van dit jaar.

Een totaal van 236 Palestijnse kinderen zaten vorige maand achter Israëlische tralies.

https://electronicintifada.net/blogs/adri-nieuwhof/israeli-soldiers-force-nine-year-old-act-human-shield

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be