IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Obama in Israël – Behoudens meer oorlog, niets

Facebook
Twitter
Email
Print

Editoriaal

Obama in Israël – Behoudens meer oorlog, niets

Het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Israël, de Westelijke Jordaanoever met Ramallah en Jordanië van 20 tot 23 maart heeft voor de Palestijnen niets opgebracht. Het enige waar ze zo te zien zeker van mogen zijn is meer oorlog en vernieling bij de tegenstanders van Israël. Voor hen waren er zelfs geen loze beloften.

Als we iets van die reis van Obama mogen onthouden dan is dat het ontdooien van de relaties tussen Turkije en Israël. Wat volgens beide landen en de VS vooral belangrijk is voor wat ze noemen de ‘stabiliteit’ in de regio. Diplomatieke codetaal voor de versteviging van de positie van de Verenigde Staten en Israël.

En dan gaat het in essentie over Iran, maar ook over Syrië waar men met geweld de regering poogt omver te werpen. In het Midden-Oosten is Syrië een der laatste staten die zich verzetten tegen Israël. Verder deed Obama ten overstaan van de Palestijnse bevolking niets. Hij zweeg en wilde zelfs niet eens het graf van Yasser Arafat in Ramallah bezoeken. 

Feitelijk een belediging, zeker nadat hij eerder in Israël de graven van Theodor Herzl en Yitzhak Rabin en het holocaustmuseum Yad Vashem had bezocht. Het enige oorbare was een toespraak voor Israëlische studenten waarbij hij hen opriep een Palestijnse staat te aanvaarden.

Obama wilde zelfs niet eens het graf van Arafat bezoeken

Wel gaat zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in het Midden-Oosten nog wat rondjes vliegen, officieel om te zien of er nog wat tussen beide partijen te regelen valt. Maar dat is zelfs amper slecht theater te noemen.

Ondertussen wordt met steun van de VS en haar bondgenoten het Palestijnse vluchtelingenkamp al Yarmouk bij Damascus door salafisten aan flarden geschoten. Een mooi geschenk van deze winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.

En sinds de invloed van Qatar en zo de VS en Israël in Gaza toeneemt worden daar ook steeds strengere religieus getinte maatregelen genomen. Zo werden meisjes ditmaal plots uitgesloten van de jaarlijkse marathon.

De Verenigde Staten zouden wel liefst een oplossing voor het Palestijnse probleem willen. Want het zou hen in de regio immers zelfs populair kunnen maken. Maar dan moeten de Verenigde Staten tegen de wensen van Israël ingaan. En dat kunnen en willen ze niet want ze zijn de gevangene van het zionisme.

Neen, het bezoek van Obama aan de regio heeft voor de Palestijnen alleen maar meer miserie gebracht.

Redactieteam                                                                        Brussel, 12 april 2013

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be