IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Voortgaande fysieke mishandeling van Palestijnse kindgevangenen

Facebook
Twitter
Email
Print

Een nieuwe militaire verordening 1711 is op dinsdag 2 april in werking getreden. Deze verordening moet zorgen voor een verkorting van de maximumtermijn waarin een Palestijns kind kan worden vastgehouden door de IsraĆ«lische autoriteiten voorafgaand aan de eerste verschijning voor een militaire rechtbank. De nieuwe verordening verkort de tijd van vier dagen tot 24 of 48 uur, afhankelijk van de leeftijd van een kind. 

Kinderen van 12 tot 13 moeten voor een militaire rechtbank verschijnen binnen de 24 uur na hun arrestatie, terwijl de periode voor kinderen van 14-15 jaar 48 uur is. Militaire verordening 1711 verandert niets aan de periode voor de kinderen met de leeftijd van 16-17 jaar. Die is nog steeds 96 uur, dezelfde tijd die geldt voor volwassen gedetineerden. In alle gevallen kan deze periode worden verlengd met 24, 48 of 96 uur.

“Hoewel dit een positieve verandering is, vindt de wijdverspreide mishandeling van Palestijnse kinderen bijna altijd plaats tijdens de eerste 48 uur na een arrestatie”, zegt Ayed Abu Eqtaish, van DCI-Palestina. “Deze kortere termijnen zullen geen praktische gevolgen hebben op het beĆ«indigen van de systematische mishandeling.”

Binnen de eerste 48 uur na aanhouding, hebben Palestijnse kinderen vaak te lijden onder ƩƩn of andere vorm van fysiek geweld en worden ze verhoord zonder dat ze op de hoogte zijn van hun zwijgrecht en zonder de aanwezigheid van een advocaat of familielid, rechten die Israƫlische kinderen wel genieten. Aanvullende maatregelen moeten genomen worden om de wijdverbreide en systematische mishandeling die optreedt tijdens de arrestatie, overbrenging en ondervraging van Palestijnse kinderen aan te pakken.

Gunstiger termijnen bestaan onder het Israƫlische civiele recht, dat wordt toegepast op Israƫlische kinderen die in de illegale Israƫlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever wonen. Een Israƫlisch kind onder de 14 jaar moet binnen 12 uur na arrestatie voor een civiele rechter verschijnen. Dit wordt verhoogd tot 24 uur in het geval van oudere Israƫlische kinderen. Volgens het internationaal recht heeft geen enkele staat het recht om onderscheid te maken tussen personen waarover het strafrechtelijke jurisdictie uitoefent, op grond van hun ras of etnische afkomst.

Sinds 1967 leven Palestijnse kinderen in de bezette Palestijnse gebieden onder het Israƫlische militaire recht en worden ze vervolgd in militaire rechtbanken. Israƫl is het enige land ter wereld dat systematisch kinderen vervolgt in militaire rechtbanken. Palestijnse kinderen, sommigen niet ouder dan 12 jaar, worden vastgehouden, ondervraagd en opgesloten binnen het Israƫlische militaire detentiesysteem.

(naar DCI-Palestine  03/04/2013)

 PS: er loopt nog steeds een online PETITIE van de vzw Palestina Solidariteit voor de rechten van de Palestijnse kinderen in IsraĆ«lische gevangenissen

http://www.change.org/petitions/eu-high-representative-external-action-put-pressure-on-israel-to-respect-the-rights-of-children-in-captivity  

Met dank aan DCI-Palestine voor de afbeelding

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be