IEDER MENS IS GELIJK

Search

Geen europees voetbalkampioenschap -21 jarigen in Israël :Rode kaart voor Israël

Facebook
Twitter
Email
Print

Aartsbisschop Desmond Tutu, voetballer Frédéric Kanouté, filmmaker Ken Loach en andere personaliteiten en organisaties roepen de Europese Voetbal Bond (UEFA) op zijn beslissing te herzien om het Europees kampioenschap voor -21 jarigen van 5 tot 17 juni in Israël te organiseren.

Wij sluiten ons aan bij die oproep. 

Het  shockeert ons dat de Europese Voetbalbond ongevoelig blijft voor de discriminatie die Israël toepast tegen Palestijnse sportlui en dat hij Israël de eer gunt om dit evenement te organiseren en zo het land de kans geeft zijn imago op te poetsen ondanks zijn racistische politiek en zijn bezetting van het Palestijnse grondgebied.

Op het UEFA congres vorige week in Londen keurden de landen nieuwe regels goed om op te treden tegen racisme en discriminatie in hun sport…maar Israël belemmert dikwijls de bewegingsvrijheid van Palestijnse sportlui en ploegen zodat ze niet kunnen deelnemen aan nationale of internationale competities.

Palestijnse sportlui ondervinden dikwijls moeilijkheden wanneer ze zich verplaatsen en soms worden zij zelfs ontvoerd door het Israëlisch leger. Zoals bijvoorbeeld de doelman van de Palestijnse nationale ploeg, Omar Abu Ruis, 23 jaar, die al meer dan een jaar in een Israëlische gevangenis zit zonder aanklacht en zonder veroordeling. Hetzelfde geldt voor Mohammed Nmer, 22 jaar en speler van de Palestijnse club Ramallah. Dé belofte van het Palestijnse voetbal, Mohammed Sarsak, werd eveneens ontvoerd door het Israëlische leger en bijna drie jaar opgesloten zonder aanklacht of proces en kwam pas vrij in juli 2012 na een hongerstaking van bijna honderd dagen…maar als gevolg daarvan is hij niet meer in staat om nog op topniveau te spelen.

Sportmateriaal van Palestijnen wordt regelmatig in beslag genomen en infrastructuur wordt vernield. Het voetbalstadion van Gaza stad en twee andere stadia in de Gazastrook werden in november 2012 met de grond gelijk gemaakt waarbij er vier doden vielen… ook het centrum voor gehandicaptensport in Gaza moest er aan geloven.

De meeste stadions in Israël waar het Europees kampioenschap voor -21 jarigen wordt gespeeld zijn gebouwd op grond van Palestijnse dorpen die sinds 1948 verwoest zijn door Israël en waarvan de bevolking nu in vluchtelingenkampen leeft.

Veel Palestijnse jongeren die dezelfde leeftijd hebben als de Europese voetballers die aan het kampioenschap komen deelnemen zitten in Israëlische gevangenissen en worden er niet behandeld zoals dat volgens het internationale recht zou moeten.

Daarom zijn we verontwaardigd over de keuze van de UEFA om dit kampioenschap voor -21 jarigen in Israël te laten doorgaan en we raden de de verantwoordelijken aan om het voorbeeld te volgen van de bekende wetenschapper Stephen Hawking die enkele weken geleden besliste niet in te gaan op een uitnodiging om te spreken op een internationale conferentie in Israël.

(*) http://www.guardian.co.uk/football/2013/may/27/uefa-insensitivity-to-palestinians-plight

Ondertekenden. : Carton Rouge Belgique/Rode kaart Belgie, Association Belgo-Palestinienne , Union des Progressistes Juifs de Belgique, Intal,Mouvement Ouvrier Chrétien, Via Vélo Palestina, Mouvement Citoyen Palestine, Comité Verviers Palestine, Groupes Paix Juste au Proche-Orient (de Nivelles, Ittre,Mazerine, Braine-L’alleud),Groupe Proche- Orient Santé, Coordination Namuroise belgo-palestinienne, Soutien actif à la lutte du peuple Mapuche-FEWLA, Attac Vlaanderen, Vredesloop, Action pour la Paix, Links Ecologisch Forum-FGE, Comité Vigilance pour la Démocratie en Tunisie, Périple en la demeure ,Parti Egalité, Egalité SG (asbl), LCR-SAP, Leuvense Actiegroep Palestina, Artistes contre le Mur,  Gents Actie Platform Palestina, Action pour la paix, Union Liégeoise pour la Défense de la Paix, Comité luxembourgeois pour une Paix Juste au Proche-Orient, AFPS Nord-Pas de Calais,…ainsi que Guy Fays (secrétaire régional FGTB Namur),Serge Hustache (président du Collège provincial du Hainaut),Robert Verneuil (secrétaire fédéral, Centrale générale FGTB-ABVV.),Lieven De Cauter (philosophe), Viona Westra (artiste), Pascal Debruyne (chercheur U-Gent), Herman De Ley (prof.émérite U-gent), Francine Mestrum ( Global Society Justice), Mario Franssen (coordinateur de “Israël colonise, Dexia finance”), Frank Stappaerts (journaliste), Patrick Deboosere (professeur), Jonas Geirnaert (artiste), Lucas Catherine (auteur),, Ludo De Brabander (Vrede vzw), Jan Dreezen (Palestina Solidariteit), Jean Flinker (Attac-Brux.1)

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be