IEDER MENS IS GELIJK

Search

Velen verontwaardigd wanneer zij horen over de steun van G4S aan “Israël

Facebook
Twitter
Email
Print

Tientallen verontwaardigde burgers trokken op 26 juni de straat op om mensen van en rond de Europese instellingen te informeren over G4S’ medeplichtigheid aan de opsluiting van Palestijnse kinderen.

De actievoerders hekelden het feit G4S nog steeds contracten toegewezen krijgt hoewel de medeplichtigheid van G4S in de opsluiting en foltering van Palestijnse kinderen door Israël reeds uitgebreid gedocumenteerd is. Parlementsleden kwamen hun steun betuigen aan deze actie en ook de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Addameer was vertegenwoordigd.

G4S is het grootste private beveiligings- en bewakingsbedrijf ter wereld. Het is ondermeer actief in Israël, waar G4S diensten levert aan de politie, het ministerie van landsverdediging, de gevangenissen, het leger en bedrijven in kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever.

G4S levert ook diensten aan de detentie- en ondervragingsruimtes van de “russische compound” in Jeruzalem en de “Al Jalameh” gevangenis bij Haifa waar Palestijnse jongeren worden ondervraagd.

In een recent rapport bevestigt het VN Comité voor Kinderrechten dat Palestijnse kinderen die door het Israëlische leger en politie gearresteerd worden, systematisch worden vernederd, gefolterd, ondervraagd in het Hebreeuws, een taal die ze niet verstaan, of documenten in het Hebreeuws moeten ondertekenen om vrij te kunnen komen.

In maart 2013 stemde het Europees parlement een resolutie waarin Israël veroordeeld wordt voor het gebruik van foltering en riep het ook op om een delegatie te sturen om de situatie in de Israëlische gevangenissen te onderzoeken. Gelijkertijd geeft de EU haar stilzwijgend fiat voor de wijze waarop G4S profiteert van de mensenrechtenschendingen van de Palestijnen door nog steeds contracten toe te kennen. G4S vernieuwde het contract met het Europees Parlement voor de gebouwen in Luxemburg. In januari 2012 tekende de Europese Commissie een contract met G4S voor 237,8 miljoen Euro.

Zij riepen dan ook alle EU instellingen op om hun samenwerking met G4S stop te zetten en een onafhankelijk onderzoek in te stellen van dit bedrijf.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be