IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

G4S: we blijven actief in de gevangenissen en de kolonies

Facebook
Twitter
Email
Print

Bron: DanWatch – 30 mei 2013

(https://web.archive.org/web/20140203104050/http://www.danwatch.dk:80/en/articles/g4s-well-stay-prisons-and-settlements/258).

In verband met de controversiƫle kwestie betreffende hun activiteiten op de bezette Westelijke Jordaanoever maakt G4S nu bekend, uit welke contracten ze zich willen terugtrekken en welke ze willen voortzetten.

Totnogtoe was het onmogelijk om details te verkrijgen over uit welke contracten precies G4S zich wil terugtrekken en welke activiteiten in verband met de controversiĆ«le bezetting van de Palestijnse gebieden Ā ze wensen voort te zetten.

Maar nu bevestigt Piers Zangana, de manager voor media-relaties, aan DanWatch, dat G4S zijn contracten met privĆ©- en commerciĆ«le cliĆ«nten voortzet in de IsraĆ«lische kolonies, alsook zijn contracten met de IsraĆ«lische gevangenissen. Piers Zangana vertelt DanWatch, dat G4S zich terugtrekt uit het verzorgen van veiligheids- en bewakingsapparatuur in de IsraĆ«lische gevangenis Ofer die op de Westelijke Jordaanoever in de Palestijnse gebieden gebouwd is, de IsraĆ«lische E1-gevangenis op de Westelijke Jordaanoever en uit de checkpoints langs de muur die de Westbank scheidt van IsraĆ«l en Jeruzalem. (opmerking van Palestina Solidariteit: deze muur ligt niet op de ĆÆnternationale grens met IsraĆ«l en tracht zo zeer grote gebieden de facto te annexeren aan IsraĆ«l, inclusief het bezette Oost-Jeruzalem.)

Piers Zangana legt de nadruk op het feit, dat G4S geen contracten heeft die de totale werking van de Israƫlische gevangenissen betreffen. Amnesty International, dat zelf zijn contracten met G4S beƫindigd heeft, is niet overtuigd:

ā€œHet is verontrustend, dat G4S ervoor gekozen heeft, zich enkel uit Ć©Ć©n IsraĆ«lische gevangenis op de West Bank terug te trekken en niet van de Ktziot-, Megiddo- en Damongevangenissen in IsraĆ«l, waarin Palestijnse gevangenen opgesloten zittenā€, zegt Trine Christensen, vice-secretaris-generaal van Amnesty Internatinal Denemarken, en ze voegt eraan toe:

ā€œHet is een schending van de Geneefse conventie dat Palestijnse gevangenen vastgehouden worden in IsraĆ«l. Daarenboven verblijven vele Palestijnse gevangenen in IsraĆ«l in administratieve hechtenis, zonder berecht te zijn.

Wegtrekken uit geselecteerde activiteiten na media-hetze.

G4S werd het voorwerp van een media-hetze wanneer DanWatch in 2010 de betrokenheid van de firma aan het licht bracht met de IsraĆ«lische bezetting van de Palestijnse gebieden. Na druk vanwege NGOā€™s kondigde G4S aan, dat ze zich zouden terugtrekken uit activiteiten in IsraĆ«l en de Palestijnse gebieden, maar zonder verdere details vrij te geven.

In een interview met Jyllands-Posten was Thomas Medom, de woordvoerder voor politieke zaken van de Socialistische Volkspartij in de gemeenteraad van Aarbus, tevreden wanneer G4S de terugtrekkingen aankondigde, omdat de gemeenteraad omvangrijke contracten heeft met de firma. Vandaag, nu de details veropenbaard zijn, zegt hij:

ā€œHet is teleurstellend, dat G4S nog steeds actief steun verleent aan de illegale en erg schadelijke bezetting van het Palestijnse volk. FN heeft herhaaldelijk kritiek uitgeoefend op de kolonisatiepolitiek en het grote aantal politieke gevangenen; het is ook het beleid van Denemarken, de kolonies te veroordelen. Dat gaat niet goed samen met het feit, dat G4S een actieve rol blijft spelen in IsraĆ«ls schendingen van mensenrechten.ā€

Thomas Medom hoopt dan ook, dat de kritiek, die opzij geschoven werd na de vorige aankondiging van G4S, opnieuw op de agenda geplaatst wordt:

ā€œIk hoop, dat de Deense staat en de belangrijkste gemeenten nog maar eens druk zullen uitoefenen op G4S, vermits niemand van ons erin geĆÆnteresseerd is, om geassocieerd te worden met het IsraĆ«lisch-Palestijnse conflict. We hebben een vreedzamere ontwikkeling in het Midden-Oosten nodig, en kolonies en het omvangrijk gebruik maken van politieke gevangenen zijn de tegenpool van vreedzame ontwikkeling.ā€

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be