Bron: DanWatch – 30 mei 2013
In verband met de controversiële kwestie betreffende hun activiteiten op de bezette Westelijke Jordaanoever maakt G4S nu bekend, uit welke contracten ze zich willen terugtrekken en welke ze willen voortzetten.
Totnogtoe was het onmogelijk om details te verkrijgen over uit welke contracten precies G4S zich wil terugtrekken en welke activiteiten in verband met de controversiële bezetting van de Palestijnse gebieden ze wensen voort te zetten.
Maar nu bevestigt Piers Zangana, de manager voor media-relaties, aan DanWatch, dat G4S zijn contracten met privé- en commerciële cliënten voortzet in de Israëlische kolonies, alsook zijn contracten met de Israëlische gevangenissen. Piers Zangana vertelt DanWatch, dat G4S zich terugtrekt uit het verzorgen van veiligheids- en bewakingsapparatuur in de Israëlische gevangenis Ofer die op de Westelijke Jordaanoever in de Palestijnse gebieden gebouwd is, de Israëlische E1-gevangenis op de Westelijke Jordaanoever en uit de checkpoints langs de muur die de Westbank scheidt van Israël en Jeruzalem. (opmerking van Palestina Solidariteit: deze muur ligt niet op de ïnternationale grens met Israël en tracht zo zeer grote gebieden de facto te annexeren aan Israël, inclusief het bezette Oost-Jeruzalem.)
Piers Zangana legt de nadruk op het feit, dat G4S geen contracten heeft die de totale werking van de Israëlische gevangenissen betreffen. Amnesty International, dat zelf zijn contracten met G4S beëindigd heeft, is niet overtuigd:
“Het is verontrustend, dat G4S ervoor gekozen heeft, zich enkel uit één Israëlische gevangenis op de West Bank terug te trekken en niet van de Ktziot-, Megiddo- en Damongevangenissen in Israël, waarin Palestijnse gevangenen opgesloten zitten”, zegt Trine Christensen, vice-secretaris-generaal van Amnesty Internatinal Denemarken, en ze voegt eraan toe:
“Het is een schending van de Geneefse conventie dat Palestijnse gevangenen vastgehouden worden in Israël. Daarenboven verblijven vele Palestijnse gevangenen in Israël in administratieve hechtenis, zonder berecht te zijn.
Wegtrekken uit geselecteerde activiteiten na media-hetze.
G4S werd het voorwerp van een media-hetze wanneer DanWatch in 2010 de betrokenheid van de firma aan het licht bracht met de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden. Na druk vanwege NGO’s kondigde G4S aan, dat ze zich zouden terugtrekken uit activiteiten in Israël en de Palestijnse gebieden, maar zonder verdere details vrij te geven.
In een interview met Jyllands-Posten was Thomas Medom, de woordvoerder voor politieke zaken van de Socialistische Volkspartij in de gemeenteraad van Aarbus, tevreden wanneer G4S de terugtrekkingen aankondigde, omdat de gemeenteraad omvangrijke contracten heeft met de firma. Vandaag, nu de details veropenbaard zijn, zegt hij:
“Het is teleurstellend, dat G4S nog steeds actief steun verleent aan de illegale en erg schadelijke bezetting van het Palestijnse volk. FN heeft herhaaldelijk kritiek uitgeoefend op de kolonisatiepolitiek en het grote aantal politieke gevangenen; het is ook het beleid van Denemarken, de kolonies te veroordelen. Dat gaat niet goed samen met het feit, dat G4S een actieve rol blijft spelen in Israëls schendingen van mensenrechten.”
Thomas Medom hoopt dan ook, dat de kritiek, die opzij geschoven werd na de vorige aankondiging van G4S, opnieuw op de agenda geplaatst wordt:
“Ik hoop, dat de Deense staat en de belangrijkste gemeenten nog maar eens druk zullen uitoefenen op G4S, vermits niemand van ons erin geïnteresseerd is, om geassocieerd te worden met het Israëlisch-Palestijnse conflict. We hebben een vreedzamere ontwikkeling in het Midden-Oosten nodig, en kolonies en het omvangrijk gebruik maken van politieke gevangenen zijn de tegenpool van vreedzame ontwikkeling.”