IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

“Geen versoepeling EU-richtlijnen” vragen 1100 Israëlische en Europese intellectuelen

Facebook
Twitter
Email
Print

De EU observer meldde op vrijdag 13 september dat de EU en Israëlische onderhandelaars er op donderdag 12 september in Brussel niet in geslaagd  zijn overeenstemming te bereiken over nieuwe financieringsregels.  Er werden wel opties geïdentificeerd die voor Israël gemakkelijker te slikken zouden zijn.

De gesprekken focusten zich op de deelname van Israël aan Horizon 2020.  Dit Europees wetenschapsproject van 80 miljard euro loopt vanaf 1 januari 2014 voor een periode van zeven jaar.  Israël heeft gezegd niet te willen deelnemen onder de nieuwe regels, gepubliceerd in juli, die bedrijven en instellingen verplichten om documenten te ondertekenen waarin staat dat het EU-geld geen activiteiten in bezet gebied zal financieren.

De Griekse ambassadeur in Israël, Spiros Lampridis, vertelde in eigen naam aan het Israëlische dagblad ‘The Jerusalem Post’ dat hij sympathiseert met zijn gastland.  “Als ik mezelf in Israëls plaats zet, kan ik zien waarom ze niet in staat zijn om het te ondertekenen … onze taak als Europese staten is om alternatieven te vinden om dit ding werkbaar te maken,” zei hij.

Israël heeft de EU-ministeries van Buitenlandse Zaken en het Amerikaanse ministerie Buitenlandse Zaken gelobbyd opdat de Europese Commissie de maatregelen zou uitstellen.  Israël zegt dat het geen documenten voor EU-subsidies ​​kan tekenen die bijvoorbeeld zeggen dat Oost-Jeruzalem een deel van Palestina is terwijl op hetzelfde moment onderhandelingen bezig zijn over de definitieve grenzen met Palestina.

Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry riep de EU-ministers tijdens een bijeenkomst in Vilnius op zaterdag 7 september op om de regels uit te stellen, maar zijn oproep had slechts een beperkt effect.

Het hoofd voor buitenlandse betrekkingen van de EU, Catherine Ashton, zou maandag 9 september de ambassadeurs in Brussel gezegd hebben “dat er geen voorstel is om het EU-beleid te veranderen.”

De EU schat dat 0,3 procent, of € 2,5 miljoen van de ongeveer € 800 miljoen dat tussen 2007 en 2013 aan Israël werd betaald activiteiten van kolonisten financierde.  Onder de oude regels echter bestaat er geen manier om het geld terug te vorderen, hoewel het in strijd is met het EU-standpunt over de grenzen van Israël .

Ondertussen zijn de Israëlische meningen verdeeld over het onderwerp.  In juli zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu: “We zullen geen externe dictaten over de grenzen accepteren.”  Op woensdag echter werd een petitie van meer dan 600 Israëlische intellectuelen, voormalige ambtenaren en activisten, waaronder Netanyahu’s schoonzus Ofra Ben- Artzi, naar EU-ambtenaren verstuurd om hen aan te dringen niet te zwichten.  De petitie stelt dat Israëls dreigement om uit Horizon 2020 te stappen een “tactisch manoeuvre is, dat Israël zelf grote schade zou aanbrengen als het doorgezet zou worden.”

Ook meer dan 500 Europese wetenschappers riepen de EU op 12 september op om de nieuwe richtlijnen m.b.t. de Israëlische kolonies niet te versoepelen. 

“De brief van academische onderzoekers gericht aan de EU met betrekking tot de deelname van Israëlische kolonies in de EU-onderzoeksprogramma’s” werd georganiseerd door de Britse commissie voor de Universiteiten van Palestina (BRICUP) en haar Franse zusterorganisatie van de ‘Association des Universitaires pour le Respect du Droit International en Palestina’ (AURDIP) en werd ondertekend door onderzoekers uit 13 EU-lidstaten.

De beleidswijziging met de nieuwe EU-richtlijnen is het gevolg van grassroots campagnes in heel Europa, met inbegrip van een brief aan de EU-chef buitenlands beleid Catherine Ashton ondertekend door 250 wetenschappers uit heel Europa vorig jaar.

De bedoeling van de richtlijnen is ervoor te zorgen dat de EU-instellingen haar eigen verplichting respecteren om geen Israëlische soevereiniteit te erkennen in de Palestijnse gebieden die Israël sinds 1967 bezet, met inbegrip van de Palestijnse Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, evenals de Syrische Golanhoogte.

Michael Deas, coördinator in Europa voor het Palestijnse Boycot National Committee (BNC), verklaarde: “Deze richtlijnen laten zien dat grassroots maatschappelijke druk de Europese Unie dwingt haar juridische verantwoordelijkheid te nemen om het Israëlisch regime van bezetting, kolonisatie en Apartheid tegen het Palestijnse volk niet te erkennen en om bepaalde aspecten van de diepgewortelde medeplichtigheid aan de handhaving van deze illegale en criminele systeem te beëindigen.”

Ivar Ekelund van AURDIP zei: “Eindelijk heeft de EU besloten om zich te houden aan haar eigen principes. Het moet vanzelfsprekend zijn dat de Europese belastingbetaler geen activiteiten moet steunen in gebieden die illegaal worden bezet en bewoond. Hoe kan Europa aan anderen een lezing geven over het internationaal recht als blijkt dat ze zelf een oogje dichtknijpt voor aanhoudende schendingen voor haar eigen voordeur? Als wetenschappers maken we deel uit van een internationale gemeenschap, en we weten dat zo’n gemeenschap alleen kan worden ondersteund door rechtvaardigheid en rechtsorde.”

Palestina Solidariteit

Naar een artikel van de EUobserver: http://euobserver.com/foreign/121424

Naar een artikel van BDSMovement: http://www.bdsmovement.net/2013/500-academics-eu-letter-11329

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be