IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Dexia en Belgische overheid opnieuw onder vuur in de Algemene Vergadering van de VN

Facebook
Twitter
Email
Print
Voor het tweede jaar op rij neemt Richard Falk de politiek van Dexia NV, via haar dochter Dexia Israƫl, in de bezette Palestijnse gebieden onder de loep. In zijn rapport dat op 29 oktober 2013 aan de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties wordt voorgelegd is hij niet mals voor de Belgische overheid. De Belgische overheid is meerderheidsaandeelhouder van Dexia NV met 50,02% van de aandelen. Dexia NV op haar beurt is voor 66% procent eigenaar van Dexia Israƫl. In zijn rapport maakt Dhr. Falk duidelijk dat dit verantwoordelijkheden met zich mee brengt.

Belgische overheid onder vuur

De Speciale Rapporteur ziet minstens 5 elementen die de Belgische overheid in een moeilijk parket brengen:
  1. Vermits Belgiƫ de Conventies van Geneve heeft ondertekend, en Dexia Israƫl artikel 49 (6) van deze conventies schendt, verzaakt Belgiƫ aan haar verplichtingen om de conventies te laten naleven (p. 15 van het rapport)
  2. De speciale rapporteur stelt dat Dexia Israƫl de mensenrechten schendt. Vermits de Belgische overheid meerderheidsaandeelhouder is moet Belgiƫ de nodige stappen ondernemen om deze activiteiten te voorkomen en/of de verantwoordelijken hiervoor binnen Dexia Israƫl te bestraffen. (p. 15-16)
  3. Richard Falk bekritiseert Dexia ook omdat het zich terug getrokken heeft uit de Global Compact, een zelfregulerend instrument binnen de Verenigde Naties waar Dexia NV bij was aangesloten. Dit is extra verwonderlijk omdat Dexia NV zich in april 2013 heeft terug getrokken, nadat de Belgische overheid meerderheidsaandeelhouder werd. (p. 16)
  4. Ook het Internationaal Strafrecht is van toepassing volgens Dhr.Ā Falk. BelgiĆ« is aangesloten bij de conventie van Rome waardoor de Belgische burgers onder de jurisdictie van het Internationaal Strafhof vallen. Dit strafhof zou kunnen onderzoeken of personeel van Dexia betrokken is bij oorlogsmisdaden. (p. 16-17)
  5. Ook de Belgische Staat kan verantwoordelijk gesteld worden voor de schade die door haar bank, Dexia NV, veroorzaakt werd. Eventueel kan dit leiden tot het uitkeren van schadevergoedingen en herstelbetalingen. (p. 17)
Tot slot neemt Dhr. Falk de Belgische overheid ook onder vuur in de conclusies (p. 23-24) en roept hij de Belgische organisaties op om Belgiƫ verder onder druk te zettten zodat er een einde komt aan haar betrokkenheid bij deze illegale kolonisering.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be