IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Moord op 16-jarige Mohammed en stijging kolonistengeweld dreigen tot escalatie te leiden

Facebook
Twitter
Email
Print

In de vroege ochtend van woensdag 2 juli werd de 16-jarige Palestijnse jongen Muhammad Abu Khdeir ontvoerd, verbrand en vermoord in Jeruzalem. Mohammed is het zoveelste slachtoffer van haat, racisme en wetteloosheid in de IsraĆ«lische apartheidsstaat, die sinds 2000 meer dan 1400  Palestijnse kinderen vermoord heeft. 

Muhammad Abu Khdeir werd een uur eerder ontvoerd in Shuafat, een wijk in bezet Oost-Jeruzalem.

Vermoedelijk werd deze moord uitgevoerd door Israƫlische burgers als vergelding voor de nog steeds onopgeloste dood van 3 Israƫlische kolonisten. Nadat ze eerder op 12 juni verdwenen aan de ingang van een illegale kolonie in de bezette Westelijke Jordaanoever, werden hun lichamen afgelopen maandag even verderop teruggevonden in een veld in Halhul.

Zoveelste slachtoffer in een lange reeks

De moord op Muhammad Abu Khdeir  vond plaats in een klimaat van wetteloosheid dat het IsraĆ«lische leger en kolonisten toeliet sedert het jaar 2000 meer dan 1400 Palestijnse kinderen te vermoorden en meer dan 6000 te verwonden. Een klimaat waarin sinds augustus vorig jaar meer dan 70 onschuldige Palestijnse burgers werden vermoord door een bezettingsleger, honderden gewonden vielen en ook honderden gevangenen zonder beschuldiging of eerlijk proces werden vastgezet. Een klimaat van oorlogsmisdaden de klok rond, zowel door het officieel leger als door kolonisten. Een klimaat dat toelaat dat politici en rabbijnen ongestraft oproepen tot bloedwraak en dat IsraĆ«lische soldaten op sociale media aansporen tot willekeurige lynchpartijen, alsof er al niet genoeg Palestijnse slachtoffers gevallen zijn. En een internationaal klimaat dat hiertegenover niet de minste diplomatieke sancties stelde, zelfs niet wanneer moorden op videobeelden vastgelegd werden zoals op 15 mei van dit jaar nabij Ramallah wanneer twee Palestijnse tieners werden koelbloedig werden doodgeschoten tijdens protesten.

Daders gekend, stilte van de Israƫlische politie
Het is dan ook geen toeval dat de IsraĆ«lische politie bij de zoveelste onverholen moord nog steeds geen verklaringen heeft afgelegd over de mogelijke daders en motieven en hun onderzoek zo stil mogelijk zal houden. Dit staat in schril contrast met de snelle mediacampagne die werd gelanceerd na de verdwijning van de drie illegale kolonisten. Toen beschuldigde de IsraĆ«lische premier onmiddellijk Hamas, lanceerde het leger een online-haatcampagne en werd een massaal militair offensief gelanceerd dat de hele Palestijnse bevolking willekeurig onder vuur nam. Arrestaties, nachtelijke invallen, 9 moorden, huisvernietigingen, bombardementen op  Gaza (maandagnacht alleen al 34 luchtaanvallen). Desondanks werd nog steeds geen enkel bewijs geleverd voor de betrokkenheid van Hamas of van andere daders.
De ontvoering van Muhammad Abu Khdeir werd door veiligheidscameraā€™s  vastgelegd en de nummerplaat werd genoteerd door getuigen. Tot op heden echter nog steeds geen reactie van de politie in verband met Mohammeds moordenaars.
Nieuw Israƫlisch geweld dreigt tot escalatie te leiden
Na de ontdekking van Muhammadā€™s lichaam ontstonden spontane protesten in verschillende wijken in Jeruzalem. 170 Palestijnen raakten gewond toen de politie reageerde met traangas, geluidsbommen  en rubberkogels.  Ook drie journalisten raakten hierdoor gewond.
Ondertussen roepen haatmarsen van zionisten op tot het vermoorden van zoveel mogelijk Palestijnen. De politie sloot de oude stad van Jeruzalem tijdelijk af om nieuwe aanvallen op onschuldige Palestijnse burgers te vermijden.
Op de bezette Westelijke Jordaanoever werden Palestijnse autoā€™s met stenen bekogeld door illegale kolonisten nabij Bethlehem, werden Palestijnen in Hebron belaagd door illegale kolonisten, werd brand gesticht in een Palestijnse boerderij nabij Nablus door illegale kolonisten en werd een Palestijnse arbeider in een restaurant  in Jeruzalem aangevallen door een grote groep IsraĆ«liā€™s. Een Palestijnse taxichauffeur werd in Jeruzalem met pepperspray belaagd en een 9-jarig meisje werd nabij Bethlehem doelbewust omvergereden door een illegale kolonist.
En kort voor Muhammads verdwijning werd de ontvoering van de 9-jarige Mosa Zalloum ternauwernood verijdeldā€¦
Democratie faalt, of ontbreekt

Het is dan ook onbegrijpelijk , gezien de grote hoeveelheid aan rapporten en documentatie van internationale ngoā€™s en VN-instellingen, dat de systematische kolonisering en etnische zuivering van de Westbank, de dagelijkse huisonteigeningen, huisvernietigingen, huisuitzettingen, de wurgende blokkade van Gaza en de wekelijkse Palestijnse slachtoffers zelden veroordeeld worden door de buitenlandse regeringen die pretenderen onze democratische vertegenwoordigers te zijn, en alleszins nooit tot de gepaste acties.  In plaats daarvan wordt IsraĆ«l beloond met nieuwe handelsakkoorden en een vooraanstaand zitje in het dekoloniseringscomitĆ© van de VN

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be