IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Etikettering: een lapje voor het bloeden

Facebook
Twitter
Email
Print

De regering wil de invoering van een label waardoor het voor Belgische consumenten duidelijk is welke producten uit de Isra√ęlische kolonies op bezet Palestijns gebied komen.¬† Het is echter geen verplichting voor de supermarkten en de distributiesector om dit label aan te brengen.¬† Comeos, de Belgische federatie voor handel en diensten, liet reeds duidelijk verstaan geen voorstander te zijn van de etikettering omdat het praktisch niet uitvoerbaar zou zijn om de herkomst van de producten te weten te komen.¬† ¬†Nochtans beschouwen heel wat Belgische supermarktketens de melding van afkomst als een troef. ¬†Bij Colruyt bijvoorbeeld maken ze zich sterk op elk moment te kunnen achterhalen op welk perceel een aardappel wordt geteeld. ¬†¬†Delhaize voerde in 2009 een Code of Conduct door waarin duidelijk vermeld staat dat kinderarbeid uit den boze is.¬† In 2013 werd onder andere door de ngo Defence for Children International aangetoond dat 31 landbouwkolonies in de Westelijke Jordaanoever Palestijnse minderjarigen tewerkstellen als goedkope werkkrachten.¬† Wanneer de Belgische supermarkten in andere gevallen ethiek hoog in het vaandel dragen, moeten ze dat ook doen wanneer het neerkomt op het respecteren van de mensenrechten van de Palestijnen.

De etikettering is volgens Palestina Solidariteit vzw geenszins voldoende, aangezien de producten uit de illegale Isra√ęlische kolonies het Belgisch en EU-grondgebied per definitie niet zouden mogen binnenkomen.¬† De organisaties van de Made in Illegality-campagne die eerder dit jaar werd gelanceerd, eisen van Belgi√ę en de andere EU-lidstaten om onmiddellijk alle economische en commerci√ęle banden met Isra√ęlische nederzettingen op bezet Palestijns gebied door te knippen en de invoer van nederzettingsproducten te verbieden.

Deze eis verwoordt een verplichting onder internationaal recht.¬† De EU en Belgi√ę mogen geen hulp verlenen aan de instandhouding van een illegale situatie.¬† De Isra√ęlische nederzettingen vormen een ernstige schending van Artikel 49 van de Vierde Conventie van Gen√®ve dat zegt dat het verboden is voor een bezettende macht om een deel van haar eigen burgers te verplaatsen naar het gebied dat ze bezet.¬† Het kolonisatiebeleid van Isra√ęl ondermijnt daarnaast ook het zelfbeschikkingsrecht van het Palestijnse volk.

Door de invoer van nederzettingsproducten wordt bijgedragen tot de economische welvaart van de kolonies en dus tot de instandhouding en uitbreiding van die illegale nederzettingen.¬† Zolang Belgi√ę hiermee doorgaat, is Belgi√ę medeplichtig aan een illegale situatie ten koste van de mensenrechten en welvaart van de Palestijnen.¬† ¬†

De producten waarover het vooral gaat, zijn dadels, groenten, verse kruiden en fruit.¬† Ook Ahava, een bedrijf van schoonheidsproducten op basis van mineralen uit de Dode Zee bevindt zich op bezet Palestijns gebied.¬† Een ander gekend bedrijf dat √©√©n van haar productie-eenheden op de Westelijke Jordaanoever heeft, is Sodastream.¬† In het begin van 2014 ontstond er commotie over dit bedrijf toen actrice Scarlett Johansson ervoor koos om te stoppen als ambassadrice van Oxfam en ervoor te kiezen om het gezicht te worden van dit bedrijf.¬† Ze staafde deze beslissing met het argument dat dit bedrijf werk biedt aan zowel Isra√ęli‚Äôs als Palestijnen.¬† Dat de Palestijnen noodgedwongen in een kolonie gaan werken, omdat hun eigen economie wordt gewurgd door deze kolonisten en er dus nergens anders meer werk voorhanden is, kwam niet bij haar op. ¬†Nog maar net werden er trouwens 60 Palestijnse werknemers onrechtmatig ontslagen door Sodastream.

Het is geweten dat ook Belgische en Europese bedrijven actief zijn in de kolonies.¬† Dexia NV, waarvan de Belgische staat de hoofdaandeelhouder is, is direct betrokken bij de financiering van de Isra√ęlische kolonies via het Isra√ęlische filiaal Dexia Isra√ęl.¬† De Brits-Deense bewakingsmultinational G4S krijgt ook wereldwijde kritiek over zich, omdat dit bedrijf actief meewerkt aan het bezettingsregime van Isra√ęl.¬† Niet alleen leveren ze bewakingsapparatuur aan de separatiemuur, de checkpoints en de gevangenissen, waarin Palestijnse politieke gevangenen, waaronder kinderen, worden vastgehouden en mishandeld.¬† G4S levert ook apparatuur aan supermarkten, banken en industri√ęle zones in de kolonies.¬† Door aandeelhouder te zijn van deze bedrijven en hen contracten te geven, is de Belgische staat ook op deze manier medeplichtig aan de instandhouding van de illegale kolonies.

De Isra√ęlische kolonies opereren niet ge√Įsoleerd van de Isra√ęlische staat.¬† Integendeel, de regering Netanyahu geeft aan de lopende band vergunningen om nieuwe nederzettingen te bouwen en biedt de Isra√ęlische burgers die er gaan wonen verschillende fiscale voordelen.¬† Omdat de kolonies een inherent onderdeel vormen van het expansiebeleid van Isra√ęl is het niet voldoende om enkel de kolonies te viseren.¬† Isra√ęl moet aansprakelijk gesteld worden √©n gesanctioneerd worden door Belgi√ę en de andere EU-lidstaten.¬† Ook moeten alle investeringen in bedrijven die actief meewerken aan de schending van het internationaal recht en de mensenrechten van de Palestijnen, stopgezet worden.

Isra√ęl sanctioneren, eruit desinvesteren en het land boycotten is de BDS-oproep die reeds in 2005 werd gelanceerd door het Palestijns middenveld dat een vertegenwoordiging kent bij de Palestijnse vluchtelingen, de Palestijnen die in Isra√ęl leven en de Palestijnen van de bezette gebieden.¬† Palestina Solidariteit vzw steunt deze BDS-oproep en staat daar niet alleen in.¬† In Belgi√ę en wereldwijd zijn er verschillende organisaties, onderwijsinstellingen, bedrijven, artiesten en politieke partijen die deze oproep actief uitdragen.¬† Ge√Įnspireerd door de boycotacties tegen Apartheid Zuid-Afrika kopen duizenden mensen geen producten meer waarvan de streepjescode met 927 begint of waarop ‚ÄėMade in Israel‚Äô staat, in de hoop om het beleid van Isra√ęl het internationaal recht te doen respecteren.¬† Dat beleid werd in maart 2014 nog door de Special Rapporteur on Occupied Palestine, Richard Falk, bestempeld als √©√©n met de karaktertrekken van kolonialisme, apartheid en etnische zuivering.

Onze politici dienen onmiddellijk een verdergaand antwoord te bieden, maar zolang zij zwijgen en zolang economische belangen boven menselijke waarden verheven worden, is het aan de burger om te reageren.  De geveinsde machteloosheid van onze politici sterkt de vastberadenheid van ons, als burgers,om het juiste te doen voor de onderdrukten.

Palestina Solidariteit 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ‚ā¨40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ‚ā¨18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ‚ā¨22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be