IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

VRT-journaal ivm Jeruzalem

Facebook
Twitter
Email
Print

Geachte,

Nav de dramatische dodelijke aanslag in een synagoge in West-Jeruzalem had ik graag volgende context meegegeven, zodat de modale kijker die de situatie niet op de voet volgt, een beter idee krijgt van de  recente onrust in en rond Jeruzalem en de voornaamste twistpunten vandaag de dag.

De vermoedelijke daders komen uit Oost-Jeruzalem, dat sinds 1967 illegaal veroverd (geannexeerd) werd door Israƫl. Daarbij werd ook de grond van 28 omliggende dorpen in de West Bank geannexeerd, hoewel die dorpen niet Jeruzalem behoorden. In Oost-Jeruzalem woonden toen alleen maar Palestijnen. Nu wordt ditzelfde Oost-Jeruzalem sindsdien enerzijds (illegaal) volgebouwd met kolonies, terwijl anderzijds de Palestijnse wijken volkomen verwaarloosd worden door de bezettende Israƫlische autoriteiten, die dus op een gewelddadige wijze de controle over de stad veroverd hebben.

Openbare diensten zoals scholen, hospitalen, inrichting en onderhoud van de openbare ruimte, waterleidingen, openbaar vervoer worden genegeerd door de autoriteiten.

Het stadsbestuur heeft een officieel (en publiek) beleid om de menselijke samenstelling (demografische balans) in (geheel) Jeruzalem op 70% joden vs. 30% Palestijnen te brengen (master plan 2020).

Vaak wordt disproportioneel geweld en collectief geweld gebruikt tegen de Palestijnse bevolking. Zoals het willekeurig besproeien van schoolgebouwen ‘s nachts, of het afsluiten van op Ć©Ć©n na alle toegangswegen van de wijk al-issawiya voor 10 dagen lang. Zie: http://972mag.com/watch-police-spray-putrid-water-on-palestinian-homes-schools/98840/

Nog meer collectieve ondemocratische bestraffing: Ook zullen de familiehuizen van de Palestijnse daders van 3 recente aanslagen in Jeruzalem worden vernietigd. Zie:http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=739976

Dit is algemeen geweten en een beleid dat reeds decennialang wordt gevoerd in Oost-Jeruzalem, misschien kan een Palestijn hierover worden geĆÆnterviewd of een ngo-medewerker of een Palestijn die in BelgiĆ« woont?

Daarnaast werd ook de toegang tot de al-aqsa moskee (een islamitische plaats waar een heel kleine minderheidsstrekking van orthodoxe joden ook religieus belang aan hecht) voor moslims (dus de facto Palestijnen) dit jaar bijna iedere week op vrijdag ontzegd voor mannen onder 40 of 50 jaar.

Regelmatig worden vrouwen ook gedwongen hun ID-kaart af te geven aan de IsraĆ«lische politie aan de ingang. Vaak moeten ze na hun bezoek hun ID-kaart in een politiekantoor terug gaan halen en er een paar uur op wachten vooraleer ze die dan terug krijgen, een andere voorbeeld van de willekeurige discriminatie die de (bezettende) autoriteit uitoefent…
Maar dit is slechts een vonk die de spanning doet ontploffen. Dit is het topje van de ijsberg…

Een deel van de verklaring voor de toegenomen spanningen ligt waarschijnlijk ook in de 2160 slachtoffers die in Gaza vielen afgelopen zomer, en die het Palestijns bewustzijn en gevoel van onderdrukking sterk heeft doen toenemen, mede door de algemene toegenomen agressie van politiediensten en publiek racisme in Israƫl.

Dit uit zich oa in de Palestijnse jongeman die doodgeschoten werd door de Israƫlische politie op 8/11/2014. Zie:
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=738407

Of de 2 Palestijnse minderjarigen (13 jaar en 14 jaar) die eind oktober doodgeschoten werden door Israƫlische bezettingstroepen in de West Bank. Nota: deze bezetting wordt als illegaal bestempeld door de EU.
Daarnaast werd een 5-jarig meisje doodgereden tijdens een aanslag door een kolonist.
Zie: http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=735085 en
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=733631
http://www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=734030

Door een speling van het noodlot was er in de afgelopen maand geen ruimte in het Journaal om deze slachtoffers te vermelden.
Indien er ruimte wordt gevonden om deze moord op IsraĆ«lische burgers van deze ochtend in het Journaal te brengen, kunnen deze Palestijnse slachtoffers misschien aan het stuk toegevoegd worden. Al is het maar een aantal vermelden, als in: “in de afgelopen maand kwamen X aantal Palestijnen om tijdens incidenten met het leger den de politie”

Zodat het publiek beseft dat de bezetting in de West Bank en Oost-Jeruzalem geen rozengeur en maneschijn is. 
Dank voor uw tijd en aandacht.

Mvg,
Kristof

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be