IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Persbericht: tous ensemble, maar niet in Israël

Facebook
Twitter
Email
Print

Vandaag vond er een symbolische actie plaats aan het gebouw van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), naar aanleiding van de match van de Rode Duivels tegen Israël op 31 maart 2015. 

Een delegatie van de ruim 530 ondertekenaars van de petitie ‘Nee tegen racisme, nee tegen Apartheid: Rode kaart voor Israël’, gericht aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond, plaatsten een mobiele muur als symbool voor de apartheidsmuur tussen Israël en de bezette Westelijke Jordaanoever die ook vele Palestijnse voetballers problemen bezorgt.  Met slogans als ‘Tous ensemble, maar niet in Israël’ en ‘Fair play or no play, boycott Israeli Apartheid’ maakten de actievoerders hun punt duidelijk.

Met een land als Israël dat het internationaal recht en de mensenrechten schendt, gaat men geen sportrelaties aan.  De Israëlische voetbalassociatie wordt gesteund door de Israëlische staat en wordt op die manier ook gebruikt om Israël in een positief daglicht te stellen, als een normaal, democratisch land waar Palestijnse sporters gelijke rechten hebben.  Tot op heden faalt de Israëlische voetbalassociatie er systematisch in om zich openlijk uit te spreken tegen Israëls beleid.

Palestijnse sporters, ook voetballers, kunnen hun sport niet op een normale manier beoefenen omwille van de Israëlische bezetting van het grondgebied.  Zowel de Palestijnse Voetbalassociatie  als individuele spelers worden op alle mogelijke manieren getroffen door de militaire bezetting. De vernietiging van sportinfrastructuur, de zware beperkingen op de bewegingsvrijheid binnen de Palestijnse gebieden, de reisverboden, de problemen bij de import van trainingsmateriaal, de politieke interventies bij de organisatie van voetbalinterlands, de willekeurige arrestaties en geweld, alsook de detentie zonder beschuldiging, zijn daarbij de belangrijkste factoren.

De actievoerders vragen met aandrang aan de KBVB om Israëls misdaden niet te belonen.  Geen voetbalwedstrijden in en tegen Israël spelen, zou een sterk signaal geven, maar ook andere acties kunnen door de KBVB ondernomen worden om druk te zetten op Israëls beleid om de rechten van de Palestijnse voetballers te respecteren.  Er wordt dan ook gevraagd aan de KBVB om er voor te pleiten het lidmaatschap van de Israëlische voetbalassociatie op te schorten bij FIFA en UEFA, zolang Israël het internationaal recht en de mensenrechten niet respecteert.  Tot slot kan de Belgische voetbalbond de Palestijnse voetballers steunen door bijvoorbeeld samen oefenmatchen en trainingsprojecten te organiseren.

Ruim 530 Belgische personen en fans van de Rode Duivels hebben deze eisen reeds ondertekend op https://www.change.org/p/françois-de-keersmaecker-kbvb-nee-tegen-racisme-nee-tegen-apartheid-rode-kaart-voor-israël

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be