IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Open brief: rode kaart voor Israël

Facebook
Twitter
Email
Print

Zeventig middenveldorganisaties en publieke figuren, onder wie acteurs Ben Rottiers en Frank Vercruyssen, zanger-muzikant Daan, dichter des Vaderlands Charles Ducal en verscheidene academici, onderschrijven een open brief van Palestina Solidariteit aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond om Israël uit de Europese voetbalcompetitie te verwijderen.

Beste Koninklijke Belgische Voetbalbond, 

Voetbal is wereldwijd waarschijnlijk de meest populaire sport. In België spelen duizenden kinderen het spelletje op hun buurtpleintje, bij een sportclub of op hun computer. Als de Rode Duivels spelen, staat het land een klein beetje stil, zoals we konden merken tijdens het afgelopen wereldkampioenschap. Ook in de Bezette Palestijnse Gebieden is het een heel populaire sport waar veel kinderen zich in uitleven. De truitjes van Real Madrid en Barcelona duiken frequent op in het straatbeeld en de bars zitten vol wanneer er matchen van de Champions League op het programma staan.

Het zelf beoefenen van deze sport is echter een ander paar mouwen. Voor Palestijnen is “voetbal een feest” enkel en alleen wanneer Israël het toelaat. En dat hebben Palestijnse voetballers geweten. De Palestijnen worden reeds decennialang militair bezet en gekoloniseerd, en ervaren van FIFA-lid Israël weinig fair play. Hun dagelijkse leven wordt beheerst door militaire orders die hun doen en laten volledig bepalen en iedere normale ontwikkeling van het Palestijns voetbal onmogelijk maken.

De grootschalige aanval op de Gazastrook in de zomer van 2014 is één van de vele voorbeelden van Israëls agressie.
Zowel de Palestijnse Voetbalassociatie (PFA) als individuele spelers worden op alle mogelijke manieren getroffen door de militaire bezetting. De vernietiging van sportinfrastructuur, de zware beperkingen op de bewegingsvrijheid binnen de Palestijnse gebieden, de reisverboden, de problemen bij de import van trainingsmateriaal, de politieke interventies bij de organisatie van voetbalinterlands, de willekeurige arrestaties en geweld, alsook de detentie zonder beschuldiging, zijn daarbij de belangrijkste factoren.

De Israëlische staat steunt de Israëlische voetbalassociatie (IFA), en gebruikt deze om Israël in een positief daglicht te stellen, als een normaal, democratisch land waar Palestijnse sporters gelijke rechten hebben. Tot op heden faalt de Israëlische voetbalassociatie er systematisch in om zich openlijk uit te spreken tegen Israëls beleid.
Israëls onbeperkte deelname aan het internationale sportgebeuren en hun lidmaatschap van de Europese (UEFA) en internationale voetbalbond (FIFA) zendt een problematische boodschap van goedkeuring van dit beleid uit en betekent er zelfs een beloning van.

Bovendien stellen VN-experts dat Israël verantwoordelijk is voor een beleid van apartheid, kolonisatie en etnische zuivering.
De voorzitters van de UEFA en FIFA, respectievelijk Michel Platini en Sepp Blatter, hebben Israël en de IFA reeds meerdere malen gewaarschuwd. Het is nu echter tijd om ook actie te ondernemen. De verkiezingsoverwinning van Benjamin Netanyahu in Israël verduidelijkt des te meer waarover het gaat: Netanyahu verzet zich openlijk tegen vredesonderhandelingen, is van plan een extreem-rechtse coalitie op de been te brengen, en beschouwt de Palestijnse inwoners van Israël als tweederangsburgers.

Als de KBVB zich niet buitenspel wil zetten in de strijd tegen racisme, en fair play daadwerkelijk serieus neemt, moet ze de sportrelaties met Israël herzien. Geen voetbalwedstrijden in en tegen Israël spelen, zou een sterk signaal geven. Maar we vragen ook met aandrang dat de KBVB ervoor pleit de Israëlische Voetbalassociatie uit te sluiten van de FIFA en UEFA, zolang Israël het internationaal recht en de mensenrechten niet respecteert. Gezien Israëls beleid flagrant in strijd is met de ethische code van de UEFA en FIFA, is dit een logische stap. Dit kan op het jaarlijks congres van de FIFA op 28 en 29 mei.

“Verbeter de wereld dankzij het voetbal.” KBVB, wij herinneren u graag aan dit tiende fair play-gebod dat te lezen staat op uw website en vragen om dit ook in de praktijk om te zetten wanneer het gaat om de wereld van de Palestijnse voetballers.

Bij voorbaat dank,

Prof. dr. Karel Arnaut (KU Leuven, IMMRC)
Attac Vlaanderen
Ginette Bauwens (Vooruitgroep)
Prof. dr. Em. Jaak Billiet (KU Leuven, Centrum voor Sociologisch Onderzoek)
Dr. Koen Bogaert (UGent, Middle East and North Africa Research Group
Saddie Choua (kunstenares)
Curieus vzw
Prof. dr. Em. Frans Daems (UA, Departement Taalkunde)
Prof. dr. Marc David (UA, Departement Wiskunde – Informatica
Prof. dr. Patrick Deboosere (VUB, Department of Sociology
Didi de Paris (auteur)
Katelijne De Vuyst (literair vertaalster)
Ludo De Witte (auteur)
Dr. Pascal Debruyne (UGent, Middle East and North Africa Research Group)
Prof. dr. Marc De Kesel (Saint Paul University (Ottawa, Canada), Philosophy)
Prof. dr. Em. Herman De Ley (UGent, Faculteit Letteren en Wijsbegeerte)
Democratie 2000
Dirk De Zutter (voormalig nationaal secretaris van de Christelijke Onderwijscentrale COC)
Lebuïn D’Haese (kunstenaar)
Charles Ducal (Dichter des Vaderlands)
Prof. dr. Jos Dumortier (KU Leuven, Faculteit Rechtsgeleerdheid)
Federatie van Vooruitstrevende Verenigingen vzw
Frans Brood Productions
Gents Actieplatform Palestina
Johan Grimonprez (filmmaker)
Hand in Hand vzw
Hannah Interculturele Projecten vz
Prof. dr. Hilde Heynen (KU Leuven, departement architectuur)
Intal
Joris Iven (dichter)
Jong Groen
Karibu Wereldkoor Gent
Marieke Krijnen (doctoraatstudent, UGent, Middle East and North Africa Research Group)
Leuvense Actiegroep Palestina
Links Ecologisch Forum
ManiFiesta
Prof. dr. Em. Herman Mielants (UGent, Dienst Reumatologie)
Motief vzw
Oxfam Wereldwinkel Tielt vzw
Palestina Solidariteit vzw
Figurentheater Propop en De Poppenzaal
PVDA Basisgroep Geel
Prof. dr. Em. Luc Reychler (KU Leuven, Leuvense Internationale en Europese Studies)
Prof. dr. Em. Frank Roels (UGent, geneeskunde)
Nadine Rosa-Rosso
Ben Rottiers (acteur)
Sleutel voor Palestina vzw
Frank Stappaerts (journalist en docent humanistiek)
Tom Struyf (theatermaker)
Daan Stuyven (muzikant)
Talliq stichting
Monika Triest (schrijfster, onderzoekster)
’t Uilekot vzw
Johan Van Cutsem (fotograaf, galeriehouder)
Patrick Van de Velde (bedrijfsleider)
Prof. dr. Guy Van Den Berghe (gastprofessor UGent, Vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap)
Dorien Vanden Boer (doctoral Researcher, UGent, Middle East and North Africa Research Group)
Lode Vanoost (journalist, voormalig ondervoorzitter Kamer van Volksvertegenwoordigers)
Dr. Robrecht Vanderbeeken (filosoof)
Rudy Velghe (muzikant)
Frank Vercruyssen (acteur)
Hendrik Vermeersch (directeur ManiFiesta)
Sigrid Vertommen (doctoral researcher, UGent, Middle East and NOrth Africa Research Group)
Judith Vindevogel (directeur Walpurgis)
Heleen Voeten (Oxfam Wereldwinkel Antwerpen vzw)
Bart Vonck (dichter, literair vertaler, criticus)
Vrede vzw
Vrouwen in’t Zwart Leuven
Viona Westra (journaliste, muzikante, docente Erasmus Hogeschool Brussel)
Dominique Willaert (Victoria Deluxe)

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be