IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Open brief van Israëli’s aan Belgische voetbalbond

Facebook
Twitter
Email
Print

Nederlandse vertaling:

Wij zijn Israëlische burgers, actief tegen het beleid van racisme, bezetting en apartheid van onze regering.  

Voetbal kan niet plaatsvinden zonder fair play. Het Palestijnse volk echter, dat etnisch gezuiverd werd uit hun thuisland en reeds voor decennia onder Israëlische bezetting leeft, heeft nog weinig fair play van de FIFA en de UEFA ervaren. Het Palestijns dagelijks leven wordt gedomineerd door militaire orders, die een normale ontwikkeling van een duurzame economie, met inbegrip van het Palestijnse voetbal te verhinderen. 

De grootschalige aanval op de Gazastrook in de zomer van 2014, en de massamoord op burgers en kinderen door de Staat Israël, onze staat, is er slechts een van de vele voorbeelden van. Minstens 2200 Palestijnen werden gedood en er vielen meer dan 10.000 gewonden, van wie driekwart burgers (500 kinderen en meer dan 20 atleten). Minstens 38.000 huizen werden beschadigd (500 huizen van atleten en 32 sport gebouwen), waarvan er 18.000 huizen bijna volledig werden verwoest. 400.000 mensen werden gedwongen hun huizen te ontvluchten tijdens de aanval, 100.000 van hen, als gevolg van de permanente vernietiging van hun huizen. 400.000 kinderen hebben psychologische hulp nodig om het trauma van de aanval te verwerken.

Palestijnse atleten, ook voetballers, kunnen hun sport niet op een normale manier beoefenen, omwille van Israëls schending van hun mensenrechten. Zowel de Palestijnse Football Association (PFA) en individuele spelers worden op tal van manieren beïnvloed door de militaire bezetting. De vernietiging van de sportinfrastructuur, de strenge beperkingen van de verplaatsing binnen de Palestijnse gebieden, de reisverboden, de problemen met de import van trainingsmateriaal, de politieke interventies in de organisatie van internationale voetbalwedstrijden, willekeurige arrestaties en geweld, evenals arrestatie en detentie zonder aanklacht – dit zijn enkele van de ontberingen waarmee Palestijnse voetballers onder de Israëlische apartheid te maken krijgen.

De staat Israël die dit beleid voert, steunt de Israëlische voetbalbond (IFA). De IFA, een officieel orgaan van de staat Israël, wordt daarbij gebruikt om Israël in een positief daglicht te stellen, als een normaal, democratisch land waar Palestijnse atleten gelijke rechten hebben. Onbeperkte deelname van Israël aan internationale sportevenementen en hun lidmaatschap van de FIFA (en UEFA) dient de propagandadoeleinden van de staat.

VN-deskundigen stellen dat Israël verantwoordelijk is voor een politiek van apartheid, kolonisatie en etnische zuiveringen. Het Internationaal Verdrag tegen Apartheid in de sport, dat door de Algemene Vergadering van de VN werd aangenomen in december 1985, stelt: ” “Sportrelaties hebben met een land dat een apartheidsbeleid in de sport toepast, vergoelijkt en versterkt deze apartheid.”

In het licht van deze feiten, zouden we graag aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vragen om de misdaden van Israël niet te legitimeren. In het bijzonder willen we de KBVB vragen af ​​te zien van het spelen van voetbalwedstrijden in en tegen Israël. Deze wedstrijden dienen als een propaganda-instrument voor de Israëlische regering, en verduren het lijden van het Palestijns volk.

We zouden ook graag hebben dat de KBVB bij de EUFA en de FIFA pleit voor de uitsluiting van de IFA zolang Israël de fundamentele mensenrechten en het internationaal recht schendt. We willen er ook graag uw aandacht op vestigen dat het beleid van Israël in strijd is met de ethische code van de FIFA en de UEFA. Daarnaast willen wij u eraan herinneren dat Apartheid Zuid-Afrika werd verbannen uit de FIFA van 1963 tot 1992 en uit de Olympische Spelen van 1964 tot 1988.

Het is tijd om krachtige maatregelen tegen de Israëlische apartheid, een beleid dat het leven en de toekomst van alle mensen die in Israël/Palestina wonen, vernietigt. Gelieve ons hierin te steunen.

Met vriendelijke groet,

BOYCOTT! Supporting the Palestinian BDS call from within

aka

Boycott from Within

Originele versie van de brief: http://kibush.co.il/show_file.asp?num=68399

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be