IEDER MENS IS GELIJK

Search

PERSBERICHT: Bezoek Palestina, nu het nog kan!

Facebook
Twitter
Email
Print

UPDATE 3 juni om 11u ‚Äď Gisteren werden er krijttekeningen aangebracht op voetpaden in Brussel, vandaag is Luik aan de beurt, morgen enkele Vlaamse steden. De actie, getiteld ‘Visit Palestine’ is een uitnodiging om Palestina te bezoeken. Nu het nog kan, want de kaarten tonen hoe er steeds meer land wordt ingenomen door de Isra√ęlische bezetter.

PERSBERICHT

Bezoek Palestina, nu het nog kan!

Van 2 tot 4 juni worden met krijtverf 150 kaarten van Palestina op het voetpad geschilderd. De actie, getiteld ‘Visit Palestine’ is een uitnodiging om Palestina te bezoeken. Nu het nog kan, want de kaarten tonen hoe er steeds meer land wordt ingenomen door de Isra√ęlische bezetter.¬†

‘We associ√ęren Palestina vaak enkel met oorlog en geweld’¬†zegt Lene Jacobs, woordvoerster van de actie. ‘Dat is het beeld dat we willen doorprikken. We willen een breder perspectief bieden dan journaals over bombardementen of de gepolariseerde retoriek die we gewend zijn.’

‘Palestina heeft historisch veel te bieden, het is een prachtige streek met een warme cultuur. Met deze actie nodigen we mensen uit om zelf te gaan ontdekken.’¬†Maar er is haast bij, want Palestina verdwijnt stilaan. Door de Isra√ęlische bezetting zijn er al honderden Palestijnse dorpen van de kaart geveegd. Intussen is slechts 12% van historisch Palestina toegankelijk voor Palestijnen.¬†‘Ter plaatse gaan verbreed onze blik. Het is √©√©n ding om te horen dat Isra√ęl er een muur bouwt, het is een ander om te zien hoe een half dorp werkloos wordt omdat de muur boeren afsnijdt van hun velden.’

De actie is een initiatief van vzw Palestina Solidariteit dat gelijktijdig de website¬†www.visitpalestine.be¬†lanceert. Op de website wordt de bezoeker meegenomen op een virtuele reis door Palestina. Het verhaal start aan het begin van de 20ste¬†eeuw, toen het land nog √©√©n geheel was. Dit verandert in 1948 met de ‘Nakba’, of catastrofe, waarbij twee derde van de toenmalige Palestijnse bevolking wordt verdreven of op de vlucht slaagt. Daarna wordt de bezoeker meegenomen naar het hedendaagse Palestina. Aan de hand van witte symbooltjes zie je welke plekken je er vandaag kan bezoeken, van Jeruzalem over Galilea tot Hebron. Wel wordt meteen een ontnuchterende boodschap meegegeven: wacht niet te lang met je bezoek, want steeds meer plekjes moeten plaats ruimen voor Isra√ęlische kolonies, muren en bypassroads.

Palestina Solidariteit zet zich in voor een rechtvaardige oplossing voor het Isra√ęlisch-Palestijns conflict, door mensen te sensibiliseren en te mobiliseren. Organisaties en individuen steunen de actie door deze week een affiche met hetzelfde beeld uit te hangen.

Vzw Palestina Solidariteit zou het uiteraard fijn vinden moest u aandacht besteden aan de lancering van deze nieuwe campagne. Voor meer informatie of interviews kan u contact opnemen via info@visitpalestine.be

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ‚ā¨40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ‚ā¨18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ‚ā¨22!¬†

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be