IEDER MENS IS GELIJK

Search

Burgemeester kiest partij in match België-Israël

Facebook
Twitter
Email
Print

Na meer dan 2 weken rustig en positief overleg met de politie verbiedt Yvan Majeur, burgemeester van Brussel, de actie rondom het Boudewijnstadium in Brussel tijdens de match België-Israël op 13/10/2015. Kan de burgemeester dit wel doen? 

Een burgemeester mag inderdaad weigeren om een manifestatie te laten doorgaan maar hij moet hier wel een goede reden voor hebben en kunnen aantonen dat de openbare orde in gevaar komt, want anders is dit een politieke zet en gaat het in tegen het recht op vrije meningsuiting.

Dat is dan ook wat actievoerders zeggen, “omdat Israël komt spelen zijn vreedzame actievoerders met een kritische stem plots terroristen? En de burgemeester stapt hierin mee!”

Zijn een 100 tal activisten met flyers en spandoeken dan zo gevaarlijk? In andere landen zijn bij de komst van de Israëlische ploeg dit jaar al gelijkaardige acties gebeurd zonder enig incident, ook in België vinden jaarlijks verschillende acties plaats door diezelfde organisaties zonder incidenten

.De veiligheidsmaatregelen zijn al enorm hoog voor de supporters binnen. Een deel van de draconische maatregelen die voor vele Palestijnen in de Westbank dagdagelijkse kost zijn, zullen ook hier worden toegepast, alleen zullen ze niet bestookt worden met traangas, niet arbitrair 6 maanden worden opgesloten, en niet neer geschoten worden. Maar Palestijnen moeten dagelijks zulke controles ondergaan om naar familie, school of naar het werk te gaan.

Vrede voor beiden, of enkel een toffe voetbalmatch voor Israël?

Palestijnse vlaggen zijn uit den boze tijdens de match en clubs riskeren hoge boetes als dit toch zou gebeuren. Waarom is voor Israël alles wat Palestina is dan zo gevaarlijk? Willen ze dan geen vrede voor beide partijen?

Zelfs voetbal voor beiden kan niet en dat is nu juist wat de actievoerder willen aanklagen.  Op de flyer staat te lezen dat in de door Israël gecontroleerde gebieden: “Palestijnse voetbalspelers verhinderd worden naar internationale matchen te reizen,  het Palestijnse nationale team niet samen kan trainen, Palestijnse voetbalvelden gebulldozerd en gebombardeerd worden en waar voetballers in de gevangenis zitten zonder proces.”

In de door Israël bezette gebieden hanteert Israël een Apartheidssysteem en de actievoerders pikken het dus ook niet dat hen hier in België daarover de mond wordt gesnoerd opdat Israël een potje kan komen voetballen terwijl de wrede bezetting doorgaat en 1,8 miljoen mensen in Gaza zonder huizen, elektriciteit en water zitten. Dit mag op zijn minst gezegd worden vinden ze.

Sport gaat over ‘fair play’! Zolang Israël de internationale regels niet respecteert moet het uitgesloten worden uit de internationale competitie, net zoals Zuid-Afrika ten tijde van hun Apartheid.

Palestina Solidariteit

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be