IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Palestina Solidariteit – nieuwsbrief 32

Facebook
Twitter
Email
Print

De Nieuwsbrief 32 bevat o.m. Redactioneel “To exist is to resist”; Geweldige solidariteit voor Palestina Solidariteit; partner 11.11.11; 40 jaar ABP; Marwan Barghouti; Is derde intifada begonnen; Palestijnen vechten voor hun leven, IsraĆ«l vecht voor bezetting;…

Ā 

Inhoudstafel
Redactioneel: To exist is to resist

Geweldige solidariteit voor Palestina Solidariteit

11.11.11 is partner van Palestina Solidariteit

Interview 40 jaar Association Belgo-Palestinienne

Er zal geen vrede zijn tot Israƫl de bezetting van Palestina beƫindigt Marwan Barghouti

Is de derde intifada begonnen?

Palestijnen vechten voor hun leven, Israƫl vecht voor de bezetting

OpinieĀ  De archipel van verzet

In de kijker Hashem Azzeh, symbool van vreedzaam verzet tegen de bezetting in Hebron.

Schrijf eens een brief

Actuele notities

Kalender

Redactioneel: to exist is to resist

Ondanks een nieuw akkoord tussen IsraĆ«l en JordaniĆ« over de toegang van de Tempelberg in Oost-Jeruzalem blijft het onrustig in IsraĆ«l en de bezette Palestijnse gebieden. Er zijn tot nu toe langs Palestijnse zijde vijf keer meer doden gevallen dan langs IsraĆ«lische zijde. De verslaggeving en de commentaren in de Westerse media over de Palestijnse revolte geven soms de indruk dat het om een louter religieuze strijd tussen moslims en joden over de heilige plaatsen gaat. Een meer diepgaande analyse dringt zich dus op. Om het geweld te beĆ«indigen moet men de basisoorzaken aanpakken: de jarenlange onderdrukking, bezetting, vernedering en discriminatie van de Palestijnen door IsraĆ«l. In de bezette gebieden zijn er de dagelijkse vernederingen aan de checkpoints, de gewelddadige repressie van betogingen, de arrestaties in het holst van de nacht, de administratieve detenties zonder enige vorm van proces, het geweld van de IsraĆ«lische kolonisten, de uitbreiding van de kolonies, de voortdurende bouw van de apartheidsmuur, het slopen van huizen, de systematische roof van land en water. Binnen IsraĆ«l zijn er de discriminaties van de Palestijnen, die twintig procent van de bevolking uitmaken. IsraĆ«l discrimineert deze bevolkingsgroep op alle niveaus: huisvesting, tewerkstelling, onderwijs, vrijheid van beweging, cultuur, enz. Sommigen zien vergelijkingspunten met het voormalige apartheidsregime van Zuid-Afrika. Bouwvergunningen worden geweigerd en in de Naqab (Negev) worden structuren van BedoeĆÆenen vernietigd met als doel de joodse aanwezigheid in de streek te vergroten: er is sprake om voor 25 000 joden nieuwe woningen te bouwen. Intussen zijn de bedoeĆÆenen, nochtans burgers vaan de staat IsraĆ«l, daar niet meer zeker van het voortbestaan van hun huis en dorp, omdat ze niet-joods zijn.

En dan is er nog de weigering van de Israƫlische eerste minister Benjamin Netanyahu om Syrische vluchtelingen op te vangen onder het voorwendsel dat Israƫl te klein is en joods moet blijven. Het is dezelfde eerste minister die, om nog meer olie op het vuur te gieten, zonder schroom verklaart dat de Palestijnse grootmoefti Hai Amin al-Husseini in 1941 Hitler op het idee van de Holocaust zou gebracht hebben.

Op 4 november is het 20 jaar geleden dat de toenmalige Israƫlische eerste minister Yitzak Rabin door een extremistische jood in Tel Aviv werd vermoord omdat hij wou onderhandelen over een politiek akkoord met de Palestijnen. Als Netanyahu in de geschiedenis onthouden wil worden, kan hij het voorbeeld van Rabin volgen. Dit vergt evenwel moed, want door tot een evenwichtig en duurzaam akkoord met de Palestijnen te komen, zou hij wel eens de volgende verkiezingen kunnen verliezen. In november gaat Netanyahu op bezoek bij de Amerikaanse president Obama. Deze laatste zou Netanyahu onder druk kunnen zetten, nu hij geen presidentskandidaat is en dus niets meer van de Amerikaanse kiezers te vrezen heeft. Maar daar zal wellicht niet veel van in huis komen. Intussen kijkt Europa de andere kant uit. De Europese Unie zou een politieke rol kunnen spelen, maar beperkt zich tot humanitaire hulp aan de Palestijnen. En wat doet Belgiƫ? In december trekt onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders met een hele delegatie van ondernemers naar Israƫl!

De redactie
Brussel, 30 oktober 2015Ā 

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be