IEDER MENS IS GELIJK

Search

Protestactie Voetbal België-Israël

Facebook
Twitter
Email
Print

Op 13 oktober betoogden ongeveer 300 mensen in de buurt van het Koning Boudewijnstadion tegen de deelname van de Israëlische ploeg aan het Europees kampioenschap voetbal. Uiteraard omdat Israël Palestina bezet en een systeem van apartheid heeft waarvan de Palestijnen het slachtoffer zijn. Maar ook omdat Palestijnse voetbalspelers worden verhinderd naar internationale matchen te reizen, het Palestijnse nationale team niet samen kan trainen, Palestijnse voetbalvelden worden gebombardeerd, voetballers zonder proces in de gevangenis zitten, … Zolang Israël de internationale regels niet respecteert, moet het uitgesloten worden uit de internationale competitie.net zoals Zuid-Afrika ten tijde van apartheid.

Het kostte veel moeite om een toelating te krijgen voor deze actie die een initiatief is van het samenwerkingsverband “Rode kaart voor Israël”, waarin o.a. Palestina Solidariteit actief is. Slechts na lang aandringen werd een ‘statische actie’ toch toegelaten, maar op grote afstand van de ingang van het stadion.

Het persagentschap Belga publiceerde een bericht met verschillende onjuistheden, dat werd overgenomen door andere kranten als De Morgen, Het Belang van Limburg, de redactie.be, enz. Omdat de goede naam van Palestina Solidariteit in het gedrang kwam, werd er aan Belga om een rechtzetting gevraagd, maar daar ging het persagentschap slechts gedeeltelijk op in. 

Er werd één betoger opgepakt en zeker geen vijftien. Hij stelde zich volgens de politie te dicht op bij het cordon en wilde niet achteruit gaan.

De meeste betogers droegen een Palestijnse vlag of hadden het truitje met de Palestijnse kleuren aan. Er was een zwarte doek met enkele regels tekst dat door een jongere twee keer getoond werd, maar na reactie van de andere aanwezigen werd opgevouwen. Het was geen IS vlag en deze jongere was ook niet gelinkt aan een van de organisaties.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be