IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Standpunt joodse anti-zionisten

Facebook
Twitter
Email
Print

IJAN, het Internationaal Joods Antizionistisch Netwerk, publiceert haar standpunt aangaande de aanslagen in Parijs, Beirut, Bagdad, Yola en Kano. “Het veroordeelt zonder twijfel de verschrikkelijke misdaden die in de laatste dagen begaan werden. Degenen die vertoond werden in de massamedia zoals in Frankrijk, en degenen die niet werden vertoond zoals in Libanon, Irak, Nigeria en – zoals altijd – in Palestina. We verwerpen deze criminele daden – wie ook verantwoordelijk is. We staan de mensen, de onschuldige slachtoffers bij.” (…) 

De Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op. Het is niet duidelijk of dit het geval is of niet, maar de gevolgen zijn duidelijk en worden elke dag zichtbaarder. Frankrijk verkeert in noodtoestand, de president François Hollande heeft de bomaanslagen en schietaanvallen in de Franse hoofdstad “een oorlogsmisdaad” genoemd. De eerste minister, Manuel Valls, zweerde om “de vijanden van de republiek te annihileren”. President Barack Obama verwees naar de misdaden als een “aanval op de beschaafde wereld”.

Onze regering beweert misschien wel dat we in oorlog zijn, maar er is geen nood om hun verklaringen aan te nemen. We denken ook niet dat de president van de VS het recht heeft om Jemen in een kerkhof te veranderen, door zijn expliciete steun aan de aanval vanuit Saudi-Arabië, of om een koloniaal onderscheid te maken tussen de “beschaafden” en “onbeschaafden”, zulke opdeling wordt al sinds het begin aangewend als rechtvaardiging voor Europees en Amerikaans imperialisme.

De bomaanslagen in Beiroet zijn misdaden. Het is de verantwoordelijkheid van de Libanese regering om een onderzoek te voeren en degenen die verantwoordelijk zijn terecht te stellen. Zo is het ook de taak van de Franse regering niet om “vijanden” te zoeken maar criminelen te vinden. Wanneer Frankrijk “een oorlog der beschavingen” afkondigt doen ze precies wat IS wilt, en het enige resultaat kan meer dood en vernieling zijn.

Het Internationaal Anti-Zionistisch Netwerk verwerpt elke voorstelling dat moslims over het algemeen de verantwoordelijkheid dragen voor de aanval. Slachtpartijen zijn het werk van individuen, politieke groeperingen of overheden. Het feit dat sommigen die beweren het islamitisch geloof aan te hangen de verantwoordelijkheid voor deze aanslag opeisen betekent niets. Wij verwerpen het idee dat Israël spreekt voor de joden net zoals we het idee verwerpen dat iemand de joden collectief verantwoordelijk zou houden voor de misdaden van zionistisch kolonialisme. Daarom verwerpen we ook de claim dat IS voor de moslims spreekt, en we kunnen geen enkel denkbeeld accepteren waarin beweerd wordt dat moslims enige verantwoordelijkheid dragen voor IS.

Overheden beweren dat dit een religieuze oorlog is, maar we mogen deze bewering niet accepteren. Indien blijkt dat IS effectief deze aanslagen heeft gepleegd, moeten we in gedachten houden dat de voornaamste slachtoffers van IS tot nu toe moslims geweest zijn, zeker in Syrië. Het zijn naties met een moslimmeerderheid die steeds de voortouw namen in de strijd tegen IS, met daarbij sjiitische en soennitische gewapende groeperingen van de Koerdische Volksbeschermingseenheden in Noord-Syrië en de verzetsbeweging Hezbollah in Libanon.

De aanslagen in Libanon zijn een poging om Palestijnen tegen Libanezen op te zetten, sjiieten tegen soennieten, om de burgeroorlog terug aan te wakkeren en Libanon uiteen te rukken. We staan de mensen van Libanon bij, de mensen van Zuid-Beiroet en de Palestijnen in de kampen, degenen die deze scheidingen verwerpen. De enigen die voordeel halen uit een polarisering tussen sjiieten en Palestijnen in Libanon is de Libanese heersende klasse die gesteund worden door de elites in Saudi-Arabië, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, en Israël. Achter hen staan dan weer de NAVO, de Verenigde Staten en Europa.

Dit soort aanval is deel van de voortdurende en onzichtbare aanval op het Palestijnse volk, over wiens lijden niet voldoende gerapporteerd wordt in de Westerse pers – terwijl Israël haar koloniaal project voortzet, tegen de Palestijnse verzetsstrijders die vechten voor hun leven en tegen het recht op terugkeer van de vluchtelingen.

De bedoeling van de aanval in Parijs was om een islamofobe furie te ontwaken, om een antisyrisch en antivluchtelingen sentiment te creëren, en om de bevolking voor te bereiden op oorlog. Het Internationaal Joods Anti-Zionistisch netwerk verwerpt deze provocaties. Suggereren dat de Moslims als een gemeenschap verantwoordelijk zijn voor elke misdaad is xenofoob en racistisch: het oud imperiaal discours dat wordt verdergezet.

We betreuren hierbij de rol van de racistische Westerse media, die sommige levens als kostbaar beschouwt en de levens van anderen als onbelangrijk. De dood van kinderen in de arme wijken van Zuid-Beiroet, laat staan in het arm Centraal-Afrika kunnen niet gebruikt worden om mensen te overtuigen dat er oorlog gevoerd moet worden. Daarom zijn ze onzichtbaar. De doden in Parijs kunnen gemakkelijk gebruikt worden om mensen te overtuigen ten oorlog te trekken, en onder andere omwille van die reden weten we erover.

Overigens willen we de aandacht vestigen op de koloniale trekken in de verslaggeving rond de gebeurtenissen in de media. Frankrijk stuurt een vliegdekschip naar het oosten van de Middellandse Zee, met de intentie om de vijand te “annihileren”, de slachtoffers zullen ongetwijfeld onschuldige mannen, vrouwen en kinderen zijn. Terwijl dit gebeurt, denken we aan andere slachtpartijen in de geschiedenis, in het bijzonder de Franse bloedbaden in Marokko, Algerije en Vietnam. Wie denkt nog aan hun lot, hun levens en dood? In de brutale onderdrukking van de Algerijnse vrijheidsstrijd werden er honderdduizenden afgeslacht, veel van hun landgenoten leven nu in armoede, verwaarloosd in de Franse banlieues.

We zijn solidair met het Franse volk, net zoals we solidair zijn met verschillende volkeren in heel de wereld. Maar de Franse vlag is een symbool van imperialisme en kolonialisme, en wij wijzen dit af.

Terwijl de Franse overheid spreekt over een defensieve oorlog, verkopen zij wapens aan de meest reactionaire staat in de regio – Saudi-Arabië – voor een waarde van ongeveer 12 miljard dollar. Frankrijk is de tweede grootste wapenexporteur ter wereld. Er gebeurden wapentransfers van de VS naar Saudi Arabië aan de waarde van ongeveer 90 miljard dollar in de laatste jaren, terwijl Israël ook een erg belangrijke speler wordt in de wapenhandel. Het is niet gepast dat deze overheden ons de les spellen over vrede en oproepen tot verdediging terwijl zij de wereld voorbereiden op eindeloze oorlog.

Simpel gesteld: wij hebben geen rol te spelen in de militaire oplossing tegen IS. In plaats daarvan dringen we aan om de bronnen van inkomsten en wapenbevoorradingen van IS stop te zetten, in het bijzonder via Turkije – bondgenoot van de VS – waar de onschuldigen worden afgeslacht in Ankara terwijl de overheid niets doet om het tegen te houden.

We verwerpen misbruik van de dood van onschuldigen in Parijs, Beiroet of elders ter wereld om een militaire interventie in Syrië te rechtvaardigen. We willen dat het geweld in Syrië stopt, en we willen dat onze overheden de gewapende troepen naar huis brengen en ontmantelen. Het is niet de taak van de VS en Frankrijk om de problemen in de regio “op te lossen”, maar om te stoppen met problemen te creëren, om te stoppen met diplomatische oplossingen in de regio tegen te houden – voornamelijk in Syrië – en om sancties op te leggen aan Israël.

Frankrijk en de VS hebben in het Midden-Oosten altijd een rol gespeeld van bloedvergieten, imperiale verdeel-en-heers tactieken, koloniale bezetting, uitbuiting van natuurlijke bronnen, chemische wapens, staatsgrepen en destabilisering. Hun koloniale geschiedenis in Syrië en Libanon zijn het bewijs dat datgene wat nodig is, geen oorlogsvliegtuigen zijn, maar reparaties.

Onze harten gaan uit naar de mensen, die nog steeds lijden onder koloniale oorlogen en racisme.

Bron: www.ijan.org/new-opinions/is-attacks/

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be