IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

Hoe TTIP de bocycot wil dwarsbomen

Facebook
Twitter
Email
Print

Hoe TTIP (Trans-Atlantisch Vrijhandels- en Investeringsverdrag ) de BDS-campagne wil dwarsbomenĀ 

De BDS-beweging (Boycot, Desinvestering, Sancties) is een burgerinitiatief dat gevolg geeft aan de oproep (2005) van het Palestijnse middenveld om boycots in gang te zetten tegen Israƫl, zakelijke banden ermee te verbreken en het land sancties op te leggen, zolang het de Palestijnse rechten onder internationale wetgeving niet volledig heeft erkend. De BDS-beweging is de afgelopen jaren enorm gegroeid en heeft steun gekregen van vakbonden en universiteiten, waardoor ondermeer multinationals als G4S en Veolia verschillende overheidscontracten zijn misgelopen vanwege hun betrokkenheid bij Israƫlische projecten die Palestijnse rechten schenden.

De kracht van deze burgerbeweging is IsraĆ«l niet ontgaan.Ā  Vanwege haar succes heeft de BDS-beweging in het verleden al verscheidene juridische en politieke aanvallen te verduren gekregen.Ā  Desondanks bleef de BDS-beweging, zeker in de EU, zeer snel groeien.Ā  Daarbovenop ondernam de EU zelf stappen om haar verplichtingen onder het internationaal recht ten aanzien van IsraĆ«l na te komen.Ā  Zo waarschuwt de Europese Unie bedrijven tegen het aangaan van economische relaties met illegale IsraĆ«lische kolonies in de bezette Westelijke Jordaanoever en heeft het richtlijnen gepubliceerd om te voorkomen dat publieke fondsen naar de illegale kolonies zouden gaan.

In dit klimaat zet IsraĆ«l alles op alles om critici van hun apartheidspolitiek de mond te snoeren, want IsraĆ«l is bang.Ā  Ze zijn er zich zeer van bewust hoe Zuid-Afrika onder het apartheidsregime internationaal een paria werd omwille van wereldwijde boycotacties.Ā  In 2015 zette AIPAC (American IsraĆ«l Public Affairs Committee) daarom 10 lobbyisten in om via TTIP de BDS-campagne te bekampen.Ā  In juni 2015 keurde president Obama een wetsvoorstel goed waardoor het Amerikaanse team tijdens de TTIP-onderhandelingen IsraĆ«ls belangen moet behartigen.Ā  De wet zegt uitdrukkelijk dat de Amerikaanse TTIP-onderhandelaars boycots en andere economische maatregelen tegen IsraĆ«l moeten ontmoedigen.Ā  De doelstelling van de wet is om de goedkeuring van TTIP afhankelijk te maken van de bereidheid van de EU om Europese overheden, organisaties en personen te beletten betrokken te raken bij BDS-acties, die bedoeld zijn om IsraĆ«l aan zijn internationaalrechtelijke verplichtingen te houden.

De wet is gericht tegen ā€˜personen, organisaties of entiteiten die verboden uitvaardigen of anderszins beslissingen nemen tegen zakendoen met IsraĆ«l, met IsraĆ«lische entiteiten, of in door IsraĆ«l gecontroleerd gebiedā€™. Dit biedt alle soorten IsraĆ«lische ondernemingen bescherming tegen juridische vervolging. Te denken valt aan ondernemingen die betrokken zijn geweest bij de productie van en handel in wapens waarmee oorlogsmisdaden tegen de burgerbevolking van Gaza zijn gepleegd. Het laat de vele bedrijven die in illegale kolonies op de bezette Westelijke Jordaanoever actief zijn niet alleen ongemoeid,Ā  maar beschermt ze zelfs tegen vragen en kritiek, ook al beschouwen de EU en de VN de kolonies als illegaal onder de internationale wetgeving.

De wet past perfect binnen de doelstellingen van TTIP, nl. het ondermijnen van de democratie, het uitbreiden van politieke repressie en het vooropstellen van eigen geostrategische en economische belangen.Ā  Iedereen die handelsovereenkomsten met de VS wil aangaan, zal moeten afzien van zijn recht om solidariteit met het Palestijnse volk te betuigen.Ā  De wet moet ervoor zorgen dat vrijhandelspartners zich nooit zullen inlaten met ā€˜schadelijk en onrechtmatig politiek protestā€™ tegen IsraĆ«l en dat bedrijven tegelijkertijd beschermd worden tegen buitenlandse gerechtelijke procedures omwille van hun betrekkingen met IsraĆ«l.Ā  TTIP zorgt er immers voor dat bedrijven democratische fora kunnen omzeilen en dat ze verkozen regeringen kunnen laten vervolgen in een speciaal rechtssysteem als hun maatregelen de winst van het bedrijf beĆÆnvloeden.Ā  Op die manier beoogt de wet en TTIP dat alle 28 EU-lidstaten optreden tegen groeperingen die deel uitmaken van de BDS-beweging.

BDS is een voorbeeld van democratie in actie.Ā  Het is een zaak van gewone mensen die het IsraĆ«lisch apartheidssysteem en de profiteurs ervan willen bestrijden en opkomen voor rechtvaardigheid.Ā  Het recht om op te roepen tot boycot is een kwestie van vrije meningsuiting.Ā  TTIP-onderhandelaars verplichten om die boycotoproepen tegen te gaan, is een aanval op de vrijheid van meningsuiting en op de democratie zelf.Ā  Maar de BDS-beweging zal het zwijgen niet opgelegd kunnen worden, want de campagnes zijn gebaseerd op de macht van het volk, en wij zijn niet te stoppen.Ā  Onvermurwbaar in het hekelen van bedrijven die IsraĆ«ls apartheidsregime steunen.

Bronnen:

https://bdsmovement.net/2015/eu-us-trade-deal-mustnt-stifle-calls-for-israel-boycott-say-unions-13297

https://web.archive.org/web/20150525182041/http://www.palestina-komitee.nl:80/soemoed/94/619

http://www.waronwant.org/sites/default/files/TTIP%20Palestine%20and%20BDS%20Sept%202015_0.pdf

https://electronicintifada.net/blogs/david-cronin/outlawing-israel-boycott-europe-revealed-key-aipac-goal

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22!Ā 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be