IEDER MENS IS GELIJK

Search

PERSBERICHT: Brussels Airlines bant producten uit Israëlische kolonies na klacht van klant

Facebook
Twitter
Email
Print

In april van dit jaar merkte een Israëlische passagier van Brussels Airlines dat het dessert dat hij bij zijn maaltijd kreeg afkomstig was uit een Israëlische kolonie.  Daarop zond de passagier, die liever anoniem wenst te blijven, een e-mail naar de luchtvaartmaatschappij.  Na intern overleg besliste Brussels Airlines in juli om geen producten van Israëlische kolonies meer op hun menu te zetten. 

Eind april 2016 reisde de passagier van Tel-Aviv naar Brussel met de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines.  Bij de vegetarische maaltijd die hij had besteld, kreeg hij een dessert met de naam Vanilla Halva snack, gemaakt door het bedrijf ‘Ahdut Factory for Tehina Halva and Sweets’.  Hoewel op de verpakking vermeld staat dat dit product in Israël werd vervaardigd, wist de passagier dat het afkomstig is uit een Israëlische kolonie in de bezette Westelijke Jordaanoever. Deze kolonies worden als illegaal beschouwd onder het internationaal recht.

De passagier contacteerde Brussels Airlines en wees de luchtvaartmaatschappij erop dat ook voor België de kolonies illegaal zijn en dat de bouw ervan een oorlogsmisdaad vormt onder de Vierde Conventie van Genève.  Op de vraag of deze producten in de toekomst konden vermeden worden door Brussels Airlines, kreeg hij midden juli een positief antwoord van het bedrijf.

Na de e-mail van de klant werd de cateringafdeling, ISS Catering, ingelicht door Brussels Airlines.  De manager van de cateringafdeling besliste daarop om geen producten meer te bestellen van Ahdut Factory en bracht de leverancier hiervan op de hoogte.

Uit de e-mail van Brussels Airlines blijkt dat het bedrijf zich niet bewust was van de aard van het product en de illegale en gewelddadige instellingen erachter.  De maatschappij dankt de passagier ook om hen hiervan op de hoogte te stellen.  Het Belgisch Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nochtans, in navolging van de EU, een waarschuwing gericht aan Belgische ondernemingen in verband met de risico’s van handel met die kolonies.  Deze waarschuwing staat gepubliceerd op de website van het ministerie.  Men kan zich de vraag stellen of Buitenlandse Zaken wel genoeg moeite doet om Belgische bedrijven op de hoogte te brengen van de illegaliteit van de kolonies, wanneer zelfs een grote onderneming als Brussels Airlines aangeeft er geen weet van te hebben.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be