IEDER MENS IS GELIJK

Zoek

Persbericht: If I were in Palestine

Facebook
Twitter
Email
Print

Volgende dinsdag, 6 september, wordt de gloednieuwe fototentoonstelling omtrent de problematiek van Palestijnse politieke gevangenen gelanceerd in het Europese Parlement. De tentoonstelling loopt tot 9 september.Ā Ā 

40 Europese Parlementsleden van verschillende landen en politieke affiliaties poseerden achter namaak gevangenistralies om hun solidariteit met Palestijnse politieke gevangenen te betuigen. De fototentoonstelling maakt de realiteit in Palestina een tastbaar feit ā€“ indien deze politici hun werk zouden uitvoeren, als Palestijnen onder IsraĆ«lische militaire bezetting, zouden ze niet enkel bedreigd worden gevangen genomen te worden, maar effectief in de gevangenis belanden. Deze unieke tentoonstelling is niet te missen.

De openingsceremonie vindt plaats om 13:00, in Distribution Area 3D. Toespraken worden onder meer gegeven door:

Mr Salah Hammouri: Voormalig gevangene.
Mr. Hammouri, een Frans-Palestijn burger, werkt als advocaat voor Addameer Prisoner Support and Human Rights Association de jaren na zijn vrijlating. Hij brengt zijn persoonlijke getuigenis over de detentie, ondervraging en foltering die hij heeft ondergaan tijdens zijn zeven-jarige gevangenhouding in Israeliche gevangenissen. Hij benadrukt dat deze problematiek dringend dient aangepakt te worden, des te meer aangezien het huidige LAWTRAIN project* van de Europese Unie.

Mr. Yamin Zeidan: Voormalige gevangenisbewaker.
Mr Zeidan, wiens familie vele soldaten en officieren in het Israƫlische leger telt, was vrijgesteld van militaire dienst na de dood van zijn broer in Libanon in 1996. Mr. Zeidan werd een gevangenisbewaker in de Israƫlische gevangenissen, waar hij in contact kwam met Palestijnse politieke gevangenen, waaronder de bekende Marwan Barghouti. Nadat hij geleidelijk aan meer te weten kwam over de omstandigheden waarin gevangenen werden gearresteerd, berecht, veroordeeld en gevangengenomen, besloot Mr. Zeidan advocaat te worden. Sindsdien heeft hij talloze Palestijnse politieke gevangenen verdedigd. Hij zal vertellen over zijn ervaringen in het Israƫlische militaire rechtssysteem.

Er worden momenteel meer dan 7000 Palestijnse politieke gevangenen vastgehouden in gevangenissen in Israƫl. Sinds 1967, werden ongeveer 850 000 Palestijnen gedetineerd. De kwestie krijgt steeds meer aandacht van de internationale gemeenschap nadat er verschillende hongerstakingen hebben plaatsgevonden die het gebruik van administratieve detentie** aanklagen in Israƫlische gevangenissen.

De fototentoostelling wordt simultaan vertoond in the Argentinian Forum of Solidarity with Palestinian Political Prisoners tussen 5 en 6 september. (www.palestinasolidariteit.be/gevangenen).

Op 6 september om 19:00 zullen de sprekers die naar Belgiƫ zijn gekomen voor de lancering van de fototentoonstelling spreken op een avondevenement in Brussel.

Mr. Salah Hammouri is beschikbaar op 6 september in de namiddag;

Mr. Yamin Zeidan is in Belgiƫ tussen 4 en 7 september.


* Het EU onderzoeksproject LAWTRAIN doet onderzoek naar ondervragingstechnieken en wordt geleid door de IsraĆ«lische Bar Ilan Universiteit en de IsraĆ«lische politie. Het Belgische Ministerie van Justitie en de KU Leuven nemen ook deel aan dit project. De Portugese overheid heeft zich teruggetrokken uit het project nadat er uitgebreide kritiek werd geleverd op de samenwerking, gezien IsraĆ«lā€™s schendingen van het internationaal recht.

** Administratieve detentie is een procedure die het Israeƫlische leger toelaat gevangenen voor onbepaalde duur vast te houden op basis van geheime informatie zonder officiƫle aanklacht en zonder hen een hoorzitting te gunnen. Het bevel voor administratieve detentie kan voor een periode van maximaal 6 maanden gelden en kan nadien herhaaldelijk hernieuwd worden.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van ā‚¬40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst ā‚¬18. Het kost je dus uiteindelijk slechts ā‚¬22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en geboortedatum) naar info@palestinasolidariteit.be