IEDER MENS IS GELIJK

Zoeken

G4S verkoopt deel activiteiten wegens reputatieschade

Facebook
Twitter
Email
Print

G4S verkoopt deel activiteiten in Israël wegens reputatieschade door betrokkenheid in de Israëlische bezetting

Na jarenlange campagnes over de hele wereld gaat G4S over tot een gedeeltelijke verkoop van hun activiteiten in Israël. Mensenrechtenorganisaties wezen er op dat G4S in Israël de bezetting faciliteert en winst maakt op kap van de Palestijnse bevolking. In België heeft G4S nog steeds contracten met stad Gent. Palestina Solidariteit roept dan ook op dat deze zo snel mogelijk worden beëindigd. 

G4S is een internationaal beveiligingsbedrijf dat in Israël onder andere gevangenissen, checkpoints, kolonies en de apartheidsmuur beveiligt. Hiermee werkt het rechtstreeks mee aan het in standhouden van een illegale situatie. In Israëlische gevangenissen worden kinderen opgesloten en mishandeld en politieke gevangenen opgesloten zonder eerlijk proces. De Palestijnse mensenrechtenorganisatie Addameer bracht deze week nog een film uit over de kinderrechtenschendingen door de Israëlische politie.

Als reactie hierop werd G4S wereldwijd onder druk gezet om deze activiteiten stop te zetten. Toen het bedrijf daar niet op in ging, werd een campagne gelanceerd om niet meer samen te werken met dit bedrijf. Universiteiten, lokale en nationale overheden, vakbonden, investeringsfondsen,…zetten hun contracten stop. Zodat uiteindelijk het bedrijf besloot in te binden en hiermee ook bevestigt dat de eisen van de campagne gegrond zijn. Het behoudt echter zijn aandeel in een groot politietrainingscentrum in Israël.

In Gent werden acties gedaan om het stadsbestuur over te halen niet meer samen te werken met G4S, dit echter zonder succes. Het schepencollege schermt met juridische argumenten die voor andere overheden die zich terugtrokken uit G4S nochtans geen probleem bleken.

Palestina Solidariteit roept het stadsbestuur dan ook op om de moreel juiste beslissing te nemen zolang G4S actief is in Israël. Op die manier zou het zich inschakelen in deze succesvolle boycotcampagne die deel uitmaakt van de Palestijnse BDS-oproep. Deze roept op tot een boycot van Israëlische instellingen, tot desinvesteringen uit bedrijven die actief meewerken aan de Israëlische bezetting en sancties zolang Israël het internationaal recht weigert toe te passen. Het toenemende succes ervan leidde al tot de terugtrekking van multinationals als Veolia en Orange.

Spijtig genoeg werken de Belgische overheid en de KU Leuven momenteel ook samen met Israëlische instellingen die de repressie van de Palestijnse bevolking steunen. Dit in het kader van een Europees onderzoeksproject rond nota bene ondervragingstechnieken waarbij een Israëlische universiteit, het Israëlische ministerie van veiligheid en de politie partners zijn. Ook hier werken we in een coalitie samen en hopen we dat de KUL het voorbeeld volgt van de Portugese overheid die zich terugtrok uit het project nadat het Portugese middenveld wees op het waardenconflict dat hierbij rees.

Ontdek meer

Geef je op voor onze nieuwsupdates
en mis niets meer !

Doe een gift

U kan een gift doen door geld te storten op

IBAN: BE64 5230 8014 8852

BIC: TRIOBEBB

Op naam van: Palestina Solidariteit vzw, Adres: Ectorsstraat 19, 3400 Landen

Met vermelding van : binnenlandse werking en/of project Palestina + naam project

Bedrag

Voor een gift van €40 geniet je een fiscaal voordeel van maar liefst €18. Het kost je dus uiteindelijk slechts €22! 

Stuur dan wel een email met de gegevens van de donor (naam, adres en rijksregisternummer) naar info@palestinasolidariteit.be